Mareridt på Wall Street


Mareridt på Wall Street

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA's fjerde største bank, Lehman Brothers Holdings Inc., gik i går i betalingsstandsning, efter at flere forsøg på at redde den kriseramte bank mislykkedes i weekenden.

Lehman Brothers har tabt enorme beløb på det amerikanske boligmarked ved at yde lån til kunder, der ikke kan betale tilbage.

Bankkrakket sendte chokbølger gennem finansmarkeder verden over, og nationalbanker og store private banker forsøgte dagen igennem at stykke redningsplaner sammen, så et kollaps på finansmarkeder kan undgås.

Tre banker kollapset

Med salget af Merrill Lynch til Bank of America og Lehman Brothers' begæring om betalingsstandsning er tre af USA' fem største banker kollapset på grund af krisen på det amerikanske lånemarked inden for de seneste seks måneder.

Krisen betegnes af ansete medier som finansorganerne The Economist og Financial Times som "ekstraordinær" og "ekstremt farligt". Den amerikanske finansavis Wall Street Journal advarede i en leder om, at USA stod over for en "meget hård mandag" og opfordrede regeringen til at støtte finanssektoren.

Barlays trak sig

Lehman Brothers indgav sin begæring om betalingsstandsning, efter at banken i sidste uge udsendte et regnskab for tredje kvartal, der viste et større underskud end ventet, og efter at en af de potentielle købere, britiske Barclays, trak sig ud af forhandlingerne søndag aften.

Barlays trak sig, da det stod klart, at den amerikanske regering ikke ville gå ind med en hjælpepakke i lighed med den, som reddede de to realkreditinstitutter Freddie Mac og Fannie Mae for en uge siden.

Med sin begæring om betalingsstandsning er den 150 år gamle Lehman Brothers den største bank, der kollapser, siden banken Drexel Burnham Lambert gik konkurs i 1990.

Pumpede penge ud

I et forsøg på at bremse krisen arbejdede nationalbanker verden over på at berolige finansmarkederne. Den amerikanske centralbank, kaldet the Fed, sagde, at centralbanken, finanstilsynet og ledende rådgiver var i tæt kontakt for at overvåge udviklingen. Det ventes, at the Fed senest på et møde i dag vil sænke den toneangivende rente for at mildne krisen.

Også Den Europæiske Centralbank (ECB) meddelte, at de følger udviklingen tæt. ECB og den britiske centralbank pumpede store beløb ud på finansmarkedet for at hjælpe i løbet af dagen.

Hvor alvorligt situationen er, kan ses af, at 10 internationale storbanker, der foreløbig ikke er i krise, søndag gik sammen om en stabiliseringsfond på, hvad svarer til 350 milliarder kroner, som kriseramte banker kan låne af for at komme gennem krisen.

(ritzau, Reuters)

Mareridt på Wall Street

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce