Mandefald hos bærdyrkerne

Fyns Bærdyrkerforening har 100 medlemmer. Foto: Nils Mogensen Svaleøg

Mandefald hos bærdyrkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORUDSIGELSE: Fyns Bærdyrkerforening venter dog at vinde ind på Østeuropa

Et mandefald - i mindre omfang - forudses blandt de 100 medlemmer af Fyns Bærdyrkerforening efter et surt høstår.

- Men i kraft af højere effektivitet vil de danske bærdyrkere have gode muligheder for at vinde terræn over for deres værste konkurrenter, producenterne i Østeuropa, fastslår den daglige leder af Fyns Bærdyrkerforening, Niels Erik Østergaard.

Trods en stor og flot høst blev solbærrene i år en slem bet for dyrkerne, fordi den almindelige overproduktion - ikke mindst i Polen og andre østeuropæiske lande - førte til afregningspriser på henved en krone, betydeligt under produktionsprisen.

For den nyligt overståede høst af surkirsebær er situationen mindre grel. Den samlede høst af surkirsebær til Fyns Bærdyrkerforening og GASA Odense Frugt - Grønt blev 1500 ton.

Det er på grund af dårligt vejr i høstfasen 200-300 ton mindre end forudset, men høsten er dog dobbelt så stor som sidste år. Alligevel er dyrkernes økonomiske stilling ikke bedret, fordi prisen - to kroner pr. kilo saftbær - i forhold til sidste år er halveret som følge af overproduktion og overgemte lagre.

De vanskelige vilkår kan i løbet af vinteren føre til, at nogle plantager ryddes, afhængigt af reaktionerne hos konkurrenterne i udlandet, der også må tage bestik af overproduktionen.

Høj effektivitet i DK

Det vil formentlig være blandt de mindre bedrifter, at der vil optræde mandefald. De store professionelle avlere vil fastholde deres produktion, vurderer Niels Erik Østergaard.

Han fremhæver samtidig, at de østeuropæiske dyrkere i de kommende år vil opleve omkostningsstigninger:

- Lige nu kan østlandenes bærproducenter gøre det bedre i kraft af lavere priser på jord, arbejdsløn og gødning. Alligevel tror vi på en fremtid for dansk bærdyrkning. Produktionsmæssigt er vi nemlig foran teknologisk med rationelle maskiner, der klarer plukningen, mens konkurrenterne benytter håndkraft.

- Konkurrenternes plantager er, siger Niels Erik Østergaard, ikke egnede til maskinplukning. og det vil være en bekostelig og langvarig proces at tilpasse dem hertil. Men omkostningspresset vil vokse på vej mod dansk niveau.

Mandefald hos bærdyrkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce