Laila Jørgensen og Trine Hannibalsen har tilsammen arbejdet over 30 år i Gartneriet Rosborg Bellinges tro tjeneste. Nu sidder de yderst på stolen sammen med de 130 øvrige medarbejdere, der snart kan se Egatecs pakkerobot overtage en del af arbejdet

Kniber man øjnene sammen, ligner de hundredvis af LED-lamper næsten én stor, sydlandsk sol, som 61-årige Laila Jørgensen og 47-årige Trine Hannibalsen står og arbejder under.

Med glinsende pander og hurtige hænder propper de basilikumplanter i små poser, der ryger videre op på Gartneriet Rosborgs Bellinges næsten spritnye samlebånd. Imens får fugten det flere steder til at dryppe fra loftet. For her er varmt. Meget varmt.

Snart vil endnu en automatiseringsteknologi i form af Egatecs pakkerobot have vundet indpas hos det enorme gartneri - og dermed vil det mere fysisk krævende arbejde, som Laila og Trine jævnligt må ty til, være i maskinernes varetægt.

- Jeg synes, det er rigtigt fint, siger Laila Jørgensen uden at slække på tempoet.

- Det er jo hårdt at stå og pakke alle kasserne og gå med dem fra platform til platform. Det her er mere skånsomt. Og nu, hvor vi velsagtens skal holde på arbejdsmarkedet indtil vi er 70 år, er det jo positivt, siger hun.

Øjne i maskinen

Ifølge Trine Hannibalsen er den automatisering, som gartneriet tidligere i år gennemgik, en klar forbedring i forhold til tidligere tiders arbejdsgang. Hun skal ikke længere bøje sig frem efter planterne, men får dem leveret lige ved hånden. Derfor bekymrer Egatec-robottens snarlige indtog hende heller ikke.

- Der sker jo hele tiden en form for vurdering, når vi står med planterne i vores hænder, siger Trine Hannibalsen og holder en plante op foran sig.

- Om mange, mange år kan en computer måske vurderer de ting, som vi vurderer. Om planten er for tynd. Om den skal have mere tid under lamperne, eller om den skal kasseres. Men indtil da kræver det altså et menneske for at tage stilling til det, siger hun.

Hvad den 47-årige gartnerimedarbejder ikke ved, er at hun taler mod bedre vidende.

I en anden ende af gartneriet har direktør Johnny Albertsen kort forinden forklaret Fyens Stiftstidendes journalist om den såkaldte "vision"-teknologi, der netop gør maskinerne i stand til at observere og analysere hver enkelt plante. Naturligvis på rekordtid og med en forsvindende lille fejlmargin.

- Det er da frustrerende at høre. Under alle omstændigheder kan der findes nye stillinger til folk, der får overtaget deres arbejde af maskinen. Det er jeg så godt som sikker på, for der er jo mange ting, der skal varetages på et gartneri, siger Trine Hannibalsen, som om Johnny Albertsens forstemmende regnestykke om at skære 50 ansatte af lønningslisten inden for seks år endnu mangler at fæstne sig.

Fra højtalerne synger Lukas Graham "I take the world by storm", og man har næsten indtryk af, at Egatecs pakkerobot allerede er flyttet ind. I hvert fald har varslen lydt, men hvad den helt præcist indebærer, kan Laila Jørgensen ikke med sikkerhed sige.

- Vi ved, at der kommer en robot, men ikke hvor mange medarbejdere, det går ud over. Så vi er meget spændte.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Teknologien tager over: Automatiser eller dø

Teknologien tager over: Automatiser eller dø

Leder: Lad os omfavne robotterne

Leder: Lad os omfavne robotterne

Europa-Parlamentet vil have bedre rådgivning om brug af robotter

Europa-Parlamentet vil have bedre rådgivning om brug af robotter