Mælkeprisen falder: Producenter skal løbe hurtigere


Mælkeprisen falder: Producenter skal løbe hurtigere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens de europæiske markeder for mælk og smør var på kogepunktet i sommeren 2017, gav det udsigt til et længe tiltrængt åndehul for mælkproducenterne. Men i december tog priserne på råvarebørserne et dyk. 2018 tegner skidt.

Faldende afregningspriser på mælk betyder, at den mælkeproducerende del af landbruget kan se frem til et trængt 2018. Det så ellers så lyst ud. Efter flere år med rekordlave mælkepriser steg priserne sidste år, og samtidig var de europæiske markeder for mælk og smør på kogepunktet i sommeren 2017.

Det gav udsigt til et længe tiltrængt åndehul for mælkproducenterne, der i løbet af sommeren kunne notere sig, at prisen kom op over 290 øre for et kilo konventionel mælk. Og det er især den konventionelle del af produktionen, der har det svært i øjeblikket. For selv om priserne også svinger på økologisk mælk, er udsvingene langt større for de konventionelle mælkeproducenter, der samtidig ligger på et noget lavere prisleje.

Men glæden varede kort. Ifølge Jannik Toft Andersen, der sidder i afdelingen for erhvervsøkonomi i Seges, vil der altid være udsvingning i priserne, når der er tale om råvarer. Men året 2016 gjorde særligt ondt på mælkeproducenterne.

- Generelt kan man sige, at prisen lå på et meget højt niveau i 2014 for så at tage en glidebane nedad i 2015, inden de ramte bunden i 2016. Med en pris på 2,15 kroner for et kilo konventionel mælk var priserne de laveste i syv år. Faktisk skal vi helt tilbage til 2009, der var et katastrofalt år for mælkeproducenterne, for at finde et tilsvarende lavt niveau, siger han.

Generelt kan man sige, at prisen lå på et meget højt niveau i 2014 for så at tage en glidebane nedad i 2015, inden de ramte bunden i 2016.
Jannik Toft Andersen, Seges

Produktionen faldt

Efter katastrofeåret 2016 faldt produktionen og dermed udbuddet. Og prisen på mælk har i store træk været stigende siden fjerde kvartal 2016. Ifølge Landbrug & Fødevarer var prisstigningen drevet af to faktorer. Dels havde de lave priser skabt et fald i den globale produktion, dels kom der en øget efterspørgsel i Fjern- og Mellemøsten. Det trak priserne i vejret langt ind i 2017, men de høje priser varede ikke længe.

Allerede i slutningen af 2017 faldt prisen på især konventionel mælk kraftigt. I december sidste år tog priserne på råvarebørserne endnu et dyk.

Da mælkeprisen i 2017 var på sit højeste lå den over flere måneder i 2,90 kroner for et kilo konventionel mælk. I begyndelsen af marts fik mælkepriserne så et nyt hug nedad.

Øko-priser uændrede

Her faldt Arlas a conto-pris for konventionel mælk med 19 øre per kilo, så den nu er nede på 2,40 kroner. Til gengæld forblev prisen for økologisk mælk uændret på 3,49 kroner. Og selv om de ikke skraber bunden, som det var tilfældet i 2016, er de stadig på et niveau, hvor en hel del landmænd har penge med på arbejde.

Ifølge Arla er forventningen, at mælkepriserne fortsat vil være pressede i første halvår af 2018. Selskabet håber, at prisen vil stige i andet halvår, men prognosen betegnes som usikker.

Arla forventer, at mælkepriserne vil være under pres langt ind i 2018. Foto: Søren Gylling
Arla forventer, at mælkepriserne vil være under pres langt ind i 2018. Foto: Søren Gylling
I begyndelsen af marts fik mælkepriserne endnu et hug nedad. Arkivfoto
I begyndelsen af marts fik mælkepriserne endnu et hug nedad. Arkivfoto

Mælkeprisen falder: Producenter skal løbe hurtigere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce