Bogmessen i Frankfurt skabte tyske kontakter til den lille odenseanske virksomhed Lydbogsstudiet, og adgangen til det store marked syd for grænsen kan blive en guldgrube - for potentialet er stort

Ingen trafikerede veje, ingen jernbaner, ingen industri. Den lille odenseanske virksomhed Lydbogsstudiet har fået ny adresse.

Tidligere havde studiet til huse på Døckerslundsvej i den østlige del af byen, men i dag er firmaet flyttet ind i et ældre villakvarter i midten af byen. Mindre end 50 meter fra adressen slynger Odense Å sig dovent gennem byen, men vandvejen generer ikke folkene i Lydbogsstudiet. For den giver ingen unødig støj.

Samarbejde med Egmont

Selv om Odense-virksomheden Lydbogsstudiet i sin nuværende form er stiftet i 2012, strækker historien sig tilbage til 2000.

Dengang stiftede Jørgen Malmros Audioteket sammen med tre andre interessenter.

Navneskiftet kom, da virksomheden 12 år senere solgte alle rettigheder på sine lydbøger til Egmont-forlaget Lindhardt og Ringhof. Dengang havde den fynske virksomhed svært ved at løfte salget selv. Det klarer forlagene i dag, mens Lydbogsstudiet udelukkende tager sig at produktionen.

Siden har kontakten med forlaget, der holder til i Vognmagergade i det indre København, holdt ved.

I dag er Lindhardt og Ringhof en af virksomheden største samarbejdspartnere.

I dag har virskomheden, der blev stiftet i 2012, til huse i Christiansgade, og udefra ligner de nye lokaler en ganske almindelig villa. Men indenfor forholder det sig anderledes.

Studiet der, som navnet antyder, har specialiseret sig i at lave lydbøger, producerer et sted mellem 350 og 400 titler om året.

Hidtil har der hovedsagelig været tale om danske titler, som fortrinsvis bliver solgt til Politikens Forlag, Lindhardt & Ringhof, Biblioteksmedier og en række mindre danske forlag.

Men virksomheden har nu sat en solid støvle i døren til det store tyske marked. Lydbogsstudiet er begyndt at producere indlæsninger til forlaget Steinbach Sprechende Bücher, der er en af de store spillere i Tyskland. Og det hele er gået så stærkt, at Odense-firmaet nu har flere titler med i forlagets store forårskatalog.

- Vi vidste, at vi havde fået kontakt, og vi var klar over, at vi skulle lave noget sammen. Men at vi allerede har vores indlæsere med i deres katalog kom mildest talt bag på os, siger Jørgen Malmros, der er direktør og ejer af Lydbogsstudiet.

Et stort potentiale

Han kan endnu ikke sige noget om, hvor meget det tyske marked vil kaste af sig, men potentialet er stort.

- Der er 80 millioner mennesker alene i Tyskland, og tager man hele sprogområdet med, findes der omkring 100 millioner tysktalende. Så selv om en enkelt bog måske ikke sælger rigtig godt efter tyske forhold, er den stadig mere solgt end en dansk bestseller, siger han.

Foreløbig har Lydbogsstudiet indlæst 45 titler på tysk, og der er flere på vej. I øjeblikket er der aftaler med en halv snes tyske indlæsere.

- Alene i januar har vi fået 20 nye bøger, som skal læses ind på tysk, så vi har travlt, siger direktøren, der lige nu står over for et flaskehalsproblem.

For selv om indlæserne står i kø, kniber det med at skaffe studiekapacitet. Men det skal en ny løsning råde bod på. Lydbogsstudiet arbejder på at udvikle et mobilt studie, som skuespillere og indlæsere kan bygge op hjemme i stuen. Det skal gøre det lettere og billigere af producere.

Leder til låns

Gennembruddet kom i efteråret, da virksomheden lagde vejen forbi bogmessen i Frankfurt. Dengang var Lydbogsstudiet med i vækstprogrammet "Lån en leder" under Væksthus Syddanmark. Ved at afholde halvdelen af udgiften selv fik Jørgen Malmros adgang til en erfaren erhvervsmand, som skulle hjælpe med at skubbe virksomheden i den rigtig retning.

Den lånte leder hedder Leif Ringkjøbing, og i dag er han ansat på konsulentbasis, hvor han er i fuld gang med at udvikle det tyske marked.

I efteråret var det ham, der lagde vejen forbi bogmessen, der med sine 6500 udstillere og mere end 250.000 besøgende er blandt verdens største af sin slags.

- Vi have kontakt til Wolfgang Berger, der er skuespiller og ansat ved NDR i Tyskland. Ideen var at møde nogle af de tyske forlag, og så havde vi på forhånd gjort os nogle tanker om, hvilke af de otte gigantiske haller vi ville vælge, siger Leif Ringkjøbing.

I forvejen var der sat aftaler op - for sådan gør man i Tyskland - og et af møderne var med forlaget Steinbach.

- Hvis vi kunne lave noget sammen med dem, ville vi med det samme have godt fat i markedet, siger konsulenten.

Præsentationen tog en halv times tid, inden den tyske forlagsdirektør, Peter Bosnic, stak næven frem.

- Du behøver ikke at forklare mere. Vi vil gerne være med.

Herhjemme kan en rutineret indlæser producere 45 til 50 minutters lydbog i timen. Samtidig er prisen højere for en tysk lydbog, og derfor vil den fynske virksomhed gerne lave mere syd for grænsen. Sidste år omsatte den lille virksomhed for tre millioner kroner om året. I år er budgettet forsigtig sat til 4,3 millioner kroner.

  • Bach-Laursen_Thomas_(2015)_014

    Af:

    Journalist, HD(A). Er skrivende på erhvervsredaktionen. Uddannet fra SDU i 2005 med praktik på Dagbladet Børsen. Har tidligere været på lokalredaktionen i Kerteminde, hvor også tovholderfunktionen på Kerteminde Ugeavis blev udfyldt over flere omgange. Senest da avisen blev relanceret i 2011. Siden blev der lavet nyheder til Fyens.dk og trukket i snorene bag tillægget Man:d, der i dag går under navnet Gear. Tjente de første lommepenge på en afløsertjans som avisbud. Gæt selv hvilket blad.

Mere om emnet

Se alle
Fynske firmaer har fået millionhåb

Fynske firmaer har fået millionhåb

Mobilt studie er det næste store ønske

Mobilt studie er det næste store ønske

Tyskerne er lidt bagefter