Luftledninger bliver fjernet

Indenfor en overskuelig årrække vil master som denne være fortid.
Foto: Carsten Bundgaard

Luftledninger bliver fjernet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omfattende nedgravning af luftledninger har fået grønt lys

I sidste uge fejrede Energi Fyn kabellægningen - nedgravningen - af selskabets sidste 10 kiloVolt (kV) luftledninger og allerede nu sker der mere på kabellægningsfronten.

Folketingets energipolitiske udvalg siger snart god for en plan, der betyder, at alle luftledninger under 400 kiloVolt (kV) bliver kabellagt. Det vil sige alle 60 kV, 132 kV og 150 kV. Arbejdet vil koste 17 milliarder kroner at gennemføre.

- Det er en meget stor plan, vi er ved at vedtage. Vi mangler bare at sætte de sidste kommaer, siger folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt (V).

En kabellægning af alle kabler i Danmark ville koste 48 milliarder kroner. Det betyder dog ikke, at 400 kV ledningerne bare bliver stående, som de er nu. Planen inkluderer også en forskønnelse af de 400 kV master, der ikke bliver fjernet. De skal have et nyt design, så de bliver mindre og passer bedre ind i naturen.

At kabellægge alle luftledninger på Fyn lyder som noget, der vil tage utroligt lang tid, men det er ikke tilfældet.

- Jeg forventer, at arbejdet er færdigt inden for en meget overskuelig årrække, siger Lars Christian Lilleholt.

Odense Energi, der nu ejes af Energi Fyn har da også skrevet på sin hjemmeside, at de forventer at have kabellagt deres del af luftledningerne på Fyn allerede i 2013.

Hos Energinet.dk er man også klar til at sparke projektet i gang.

- Vi er afventende, indtil politikerne har truffet en endelig beslutning, men vi har kapaciteten til at gennemføre det, siger Axel Sørensen fra Energinet.dk.

Ingen vil bo ved master

Kabellægning betyder højere forsyningssikkerhed, men det er ikke den eneste grund til, at planen er vedtaget.

- Det handler i høj grad også om, at vi skal forskønne vores land. Det er jo ingen, der har lyst til at bo in nærheden af de nuværende el-master, forklarer Lars Christian Lilleholt.

Luftledninger bliver fjernet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce