8. b fra Risingskolen i Odense er blandt syv fynske grundskoler i finalen i skills-stafetten i DM i skills. Konkurrencen skaber mere interesse for erhvervsuddannelser, mener lærer.

- Han er bedre end mig, siger Isa Ahmad om klassekammeraten Guilio Ruocco.

Det, Guilio er stærkere i, er disciplinen sav, hvor man skal bygge en trappe ud af små brædder - en disciplin, som de sammen med holdkammeraten Djamila Almiyaahi vandt over resten af klassen under en række introdage på Syddansk Erhvervsskole.

Her blev der ligeledes dystet i blandt andet tastatur, kopper og piske æg. Kampene var en optakt til finalen i skills-stafetten, som løber af stablen i dag, fredag, under DM i skills i Fredericia, og trekløverets sejr på erhvervsskolen gav dem en billet til finalen, hvor de skal dyste mod elever fra 80 andre danske 8.-klasser.

Blandt de 80 skoler er seks andre fynske skoler: Strib Skole, Tommerup Skole, Marie Jørgensen Skolen i Odense, Kertemindeegnens Friskole, Bramstrup Skole i Årslev og Østre Skole i Middelfart.

Isa, Guilio og Djamilas forberedelser til konkurrencen har været sparsomme, for som de selv siger, er det ikke til at vide på forhånd, hvilke kampe de skal slå deres modstandere i. Dog håber Guilio, at han kan give sit hold et forspring i sav endnu en gang, mens Isa gerne vil slippe for at piske æg.

- Det er hårdt, siger han.

Resten af 8.B skal med til Fredericia for at heppe på klassekammeraterne. Selv om præmien på tre Ipads går til Isa, Guilio og Djamila, tildeles hele klassen nemlig sejren.

- Det er jo et fælles projekt. Det gør en forskel at opleve noget sammen, forklarer Karen Ulletved, som er den ene af klassens to kontaktlærere.

Flere vil på erhvervsskole

Skills-stafetten skal være med til i højere grad at få eleverne til at vælge en af de fynske erhvervsuddannelser. Det er et projekt, der skydes i gang allerede på introdagene på erhvervsskolerne, og ifølge Karen Ulletved har det haft en effekt på eleverne på Risingskolen. Da hun for nylig skulle undersøge, hvilken uddannelsesvej eleverne planlagde at gå, udtrykte næsten en tredjedel, at de ville tage en erhvervsuddannelse.

- Det er første gang nogensinde, at vi har set det, siger kontaktlæreren, der tidligere har oplevet, at kun en eller to elever pr. klasse ville være tømrer eller snedker.

Det er især mødet med fagpersonerne ude i erhvervslivet, der fanger eleverne.

- Man kan ikke bare sætte en høvlebænk op nede i sløjd. Det skal være voksent, realistisk og spændende, forklarer Karen Ulletved.

Finalisterne Guilio, Isa og Djamila er dog ikke blandt dem, der overvejer en erhvervsuddannelse i øjeblikket.

- Jeg vil gerne ind til politiet, siger Isa, mens Djamila drømmer om at læse astronomi på universitetet.

Guilio er endnu i tvivl, og om en sejr i stafetten kan trække ham nærmere en erhvervsuddannelse er ikke til at sige endnu. I dag skal mesterskabet først og fremmest forsvares - det var nemlig Risingskolen, der løb med titlen sidste år.

- Vi håber at vinde, men det bliver hårdt, siger Guilio.

- Men uanset hvad, skal vi have flødebøller på mandag, slutter Karen Ulletved.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
2
Dygtige håndværkere: Seks fynboer til tops ved DM i skills

Dygtige håndværkere: Seks fynboer til tops ved DM i skills

5
Anne er Danmarksmester: - Jeg er stolt og rørt

Anne er Danmarksmester: - Jeg er stolt og rørt

Jacob og Jacob tog DM-titlen

Jacob og Jacob tog DM-titlen