Litauisk byggefirma blokade-truet


Litauisk byggefirma blokade-truet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BYGGERI: Fagforening vil blokere byggeriet af to enfamilieshuse i Villestofte

Et stort litauisk byggefirma er i gang med at opføre to enfamilieshuse i det nordøstlige Odense, og det har fået fynske fagforeninger til at reagere kraftigt.

Fagforeningerne protesterer over lave lønninger til de litauiske arbejdere, men ifølge Dansk Byggeri må vi vænne os til at se skilte med fremmede firmanavne på byggepladserne og i parcelhuskvartererne.

Det er byggefirmaet Atkirta i Vilnius, som via et dansk datterselskab med adresse i Rosengårdcentret har købt to grunde af Odense Kommune. Den danske afdeling har igen hyret et sjællandsk firma til at stå som bygherre, og det er Atkirta i Litauen, som leverer træelementerne og de folk, som skal montere dem.

- Skummer fløden

Ifølge fagforbundet Træ-Industri-Byg får byggearbejderne kun en femtedel af de danske lønninger, og forbundet truer med blokade mod byggepladsen i dag.

- Husene bliver solgt på markedsvilkår, og vi vil ikke acceptere, at kapitalister i Litauen skummer fløden, når deres arbejdere går her til en løn på 4000 kroner om måneden, siger Karsten Hønge, der er formand for Træ-Industri-Byg i Odense.

Ifølge fagforbundet får litauerne mellem 1700 og 2500 litas i løn om måneden - en litas svarer til 2,25 kroner. I Litauen er en normal månedsløn på omkring 1500 litas.

- Litauerne er velkomne, men vi vil forsvare vores lønforhold med alle de midler, der er til rådighed, siger han.

Grænsen er åben

Brancheorganisationen Dansk Byggeri kender ikke til andre tilfælde, hvor et firma fra Baltikum går ind og køber byggegrunde op via et dansk selskab for at opføre huse til videresalg. Men det er noget, danske byggefirmaer må vænne sig til.

- Danske firmaer har i lang tid levet fedt af at bygge i udlandet, og grænserne er åbne begge veje. Konkurrence er sundt, og hvis de kan bygge billigere, så er det bare det, konstaterer sekretær Ole Jensen fra Dansk Byggeris fynske afdeling.

Andre projekter på vej

Ifølge salgsdirektør Svajunas Sagaitis fra Atkirta i Litauen får arbejderne på byggeriet på Villestoftemarken løn efter reglerne, og virksomheden har flere projekter på vej i Danmark.

- Jeg er ikke sikker på, at vores lønninger er mindre end de danske, og vi har flere projekter på vej i Danmark, siger salgsdirektøren.

Litauisk byggefirma blokade-truet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce