Lindø-ansatte arbejder i farlig svejserøg


Lindø-ansatte arbejder i farlig svejserøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eksperter udefra skal løse Lindø-værftets gentagne problemer med kræftfremkaldende svejserøg, siger Arbejdstilsynet.

Det er mindst 15 år siden, at Lindøværftet første gang fik besked på at få svejserøgen væk fra de ansatte. Alligevel kunne Arbejdstilsynet igen i sommer konstatere problemer med den meget farlige røg på værftet.

I en hal med 12 svejserobotter var der både røg ved svejsestederne og også under loftet i hallen.

I dokken blev svejserøg suget op fra en nybygnings indre, men røgen endte på dækket til fare for dem, der arbejdede der, og med risiko for, at den blev suget ned i skibet igen.

Kræftfremkaldende

Problemer med svejserøg bliver taget meget alvorligt i lovgivningen, fordi røgen er stærkt sundhedsfarlig. Den er kræftfremkaldende og giver desuden risiko for andre alvorlige lidelser som luftvejslidelser, sterilitet og skader på arveanlæg.

- Svejserøg er et komplekst og alvorligt problem. Derfor er lovgivningen blevet strammet netop på det område, siger tilsynschef Lene Teilberg, Arbejdstilsynet.

På grund af den nye lovgivning bliver Lindøværftet nu tvunget til at underlægge sig eksperter udefra for at få røgen væk.

Arbejdstilsynet har påbudt værftet at bruge en autoriseret rådgiver, som skal skrive under på, at problemet er løst på en tilfredsstillende måde.

Løsningerne på problemet i hallen skal senest været ført ud i livet til nytår. Men udsugningen fra nybygningerne skal allerede være i orden 9. september i år.

- Vi har brugt mange ressourcer på problemet i hallen og haft flere virksomheder til at hjælpe os. Rent teknisk er der nogle vanskeligheder, som vi skal have løst, siger Lindøværftets administrerende direktør Finn Buus Nielsen, der mener, at problemet om bord på nybygningerne er lettere at løse.

Arbejdstilsynet mener ikke, at Lindøværftet tager let på svejserøgen, selv om værftet har fået kritik fra tilsynet i årevis.

- Når vi har påpeget nogle problemer, er de blevet løst. Det har vi kontrolleret. Men senere er der så opstået nye problemer. Det er ikke sådan, at værftet ikke har gjort noget ved sagen, siger tilsynschef Lene Teilberg.

Direktør Finn Buus Nielsen konstaterer, at der er sket store fremskridt i forsøget på at løse problemet med svejserøg.

- Men vi mangler altså stadig nogle få procent af problemet, dem vil vi også få løst, siger han.

16 påbud

Ved flere besøg over fem dage i forsommeren fandt tre medarbejdere fra Arbejdstilsynet en række problemer ud over svejserøgen. Efter inspektionen sendte Arbejdstilsynet 16 påbud - heraf to strakspåbud - et rådgivningspåbud og fem vejledninger til virksomheden.

Syv af de 16 påbud er af den nye, skærpede type, hvor en autoriseret ekspert i arbejdsmiljø skal skrive under på, at værftet har løst problemerne.

På trods af den lange liste af problemer er Arbejdstilsynet meget tilfreds med den store arbejdsplads indsats.

- Der er stadig nogle ting, de skal have fat i. Men Lindø-værftet arbejder rigtig godt med arbejdsmiljøet, går seriøst til værks og har topledelsen med på banen, siger Lene Teilberg.

Læs mere i Fyens Stiftstidende mandag

Lindø-ansatte arbejder i farlig svejserøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce