Odense Bys Museer er klar til at skrive Lindøværftets historie over to bind af 400 sider.
Odense Staalskibsværft har siden stiftelsen haft tusindvis af fynske familier i sit brød, og virksomheden har trukket markante spor både i bybilledet og i landskabet.

Dermed er værftet blevet synonym med den danske industrihistorie. Ikke bare for Odense og Munkebo men for Fyn og hele landet.

Faktisk har Lindø haft en afgørende betydning for den danske identitet som skibsbyggernation. Det mener Henrik Harnow, der er kulturarvschef ved Odense Bys Museer.

Kommer også uden for hegnet

Som projektleder er han ansvarlig for bogudgivelsen, der skal skrives med af forfattere.

- Selve kernen er værftet. Men vi forsøger at skabe et forskningsprojekt, der rækker ud over virksomheden - dels ved at inddrage alle boligområderne og dels ved at se på værftets kunder og underleverandører, siger han.

Eksempelvis er en museumsinspektør Mette Guldberg blandt skribenterne. Til daglig holder hun til på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Tre-årigt projekt

- Derfor har hun hun et indgående kendskab hele oliedelen i A. P. Møller-koncernes historie. For olieeventyret og Nordsø-historien er også en del af fortællingen om Lindø, siger Henrik Harnow.

Projektet er blevet til ved hjælp fra den A. P. Møllerske Fond, som i december 2011 donerede fire millioner kroner til Odense Bys Museer.

Siden nytår har museumsfolkene brugt tid på at organisere og strukturere det omfattende materiale, og samtidig har de allieret sig med en række forskere blandt andet fra SDU.

Bogprojektet kommer til at løbe over de næste tre år, og det endelige manuskript skal efter planen ligge klar ved udgangen af 2014.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
10
Video: Se hvordan Lindø blev bygget

Video: Se hvordan Lindø blev bygget