Lille kort med stor effekt


Lille kort med stor effekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PORTRÆT: På 21 år er dankortet blevet en naturlig del af danskernes hverdag
Chippen koster omkring en dollar i indkøb, og den lille forgyldte edderkop af en computer syner ikke af meget på det ny dankort.

Men chippen på de godt 3,6 millioner dankort, som i de næste måneder dumper ind ad brevsprækkerne hos bankkunderne bliver omdrejningspunktet for forbrugernes indkøb.

Dankortet blev i 2003 benyttet 535 millioner gange i butikker, på nettet og i hæveautomater, og det er blevet en så fast del af mange danskeres hverdag, at de har glemt koden - de trykker blot de fire cifre på terminalen uden at tænke på tallene. Koden ligger i fingrene.

Købte et par sko

Dankortet kom til verden i 1983, hvor direktør Mogens Munk Rasmussen første gang betalte med kortet og købte et par sko.

Året efter blev hæveautomaten Kontanten - i folkemunde kaldet hotlips på grund af formen som et par røde plasticlæber - introduceret.

Dermed kunne danskerne hæve kontanter døgnet rundt, og i december 1983 kunne kunderne i Vejle og Helsingør som de første i landet benytte pinkode ved butikkernes terminaler, og fire år efter gav Visa/Dankortet mulighed for at få kontanter og betale på charterrejsen.

Rekord lillejuleaften

Det er de danske pengeinstittutter, som ejer rettighederne til dankortet gennem selskabet Dankort A/S, og den foreløbige rekord for transaktioner fandt sted den 23. december i fjor.

Dagen før juleaften kørte danskerne kortet gennem dankortterminalerne 3,5 millioner gange.

Dankort A/S har godkendt tre firmaer som leverandører af kort, og det er bankerne selv, der forhandler med dem om prisen på deres bestilling af kort.

Og det er også de enkelte banker, der bestemmer hvornår de enkelte kunder får deres ny dankort.

Tæt på at dø

Dankortet var ved at dø, da bankerne ikke fik politisk opbakning til krav om ændringer af loven om betalingsmidler, men det blev reddet i en ny udgave med chip med modstræbende opbakning fra Forbrugerrådet.

Bankernes egne betalingskort ville blive dyrere for kunderne, og derfor gik Forbrugerrådet med til et gebyr på 50 øre for at bruge det ny dankort fra 1. januar 2005.

Desuden vil konkurrencen betyde, at gebyret i praksis bliver mindre end 50 øre.

Nu er det ny dankort ude, og medierne har de seneste dage været præget af en heftig diskussion om billede eller ej på det ny dankort.

Et dankort uden foto er svært at benytte i udlandet, og blandt andre Odense Taxa har efterlyst et foto for at kunne tjekke kundens identitet.

Kostbar ombytning

Det vil ifølge Finansrådet koste 100 millioner kroner at skifte de splinternye kort ud.

En million kort er sendt ud, og af dem er en halv million aktiveret af kunderne via telefonen.

Resten ligger klar hos leverandørerne til at blive præget med kundenavn og kontonummer.

- Ud over de 100 millioner kroner vil det koste 50 milliner kroner om året at drive et fotoregister og administration, siger vicedirektør Klaus Willerslev-Olsen fra Finansrådet.

Lille kort med stor effekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce