Landbruget angriber vismænds CO2-regnestykke


Landbruget angriber vismænds CO2-regnestykke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afgift på landbrugets udledning af drivhusgas vil være en billig vej til lavere CO2-udslip, vurderer vismænd.

Landbrug & Fødevarer retter en skarp kritik mod beregninger, som formandskabet for Det Miljøøkonomiske Råd har fremlagt tirsdag.

Her vurderer formandskabet, også kaldet vismændene, at en afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser er en billig måde at reducere CO2-udslippet på.

Men Landbrug & Fødevarer mener, at beregningerne hviler på forkerte forudsætninger.

- Vismændene har nemlig ikke taget højde for omkostningerne i de afledte sektorer, herunder slagterier og mejerier, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

- For hver krones indkomst, der skabes i landbruget, skabes der 2,5 kroner i den resterende økonomi.

- Den økonomiske analyse er desuden baseret på et enkelt år, nemlig 2015. I 2015 var dansk landbrugs økonomiske resultat det klart laveste ud af de seneste fem år, anfører Landbrug & Fødevarer videre.

Fremstillingen er helt skæv, mener organisationens formand, Martin Merrild. Og hvis forslaget om at lægge afgifter på landbrugets CO2-udledning gennemføres, kan det få fatale konsekvenser, lyder det.

- Vi er et vigtigt eksporterhverv, der yder et stort bidrag til den danske samfundsøkonomi, udtaler Martin Merrild i pressemeddelelsen.

- Derfor duer isolerede, danske tiltag ikke. Hverken i forhold til klimaet eller i forhold til at opretholde Danmarks konkurrenceevne.

FAKTA: Hvem er dansk økonomis vismænd?
Tirsdag præsenteres endnu et debatoplæg fra de såkaldte økonomiske vismænd, "Økonomi og Miljø 2018". Det behandler tre emner: Regulering af landbrugets CO2-udledning, reduktion af CO2 fra personbiler samt klimapolitik frem mod 2030.

Vismændene er politisk uafhængige og udgør formandskabet i De Økonomiske Råd.

Læs om rådet her:

* De Økonomiske Råd har til opgave at kigge dansk økonomi efter i sømmene, også på miljøområdet, og komme med inspiration og forslag til, hvad samfundet har mest gavn af.

* De Økonomiske Råd består af 25 medlemmer. Det er repræsentanter for en række erhvervs- og arbejdsmarkedsorganisationer, Nationalbanken og regeringen samt et antal uafhængige fagøkonomer.

* Rådets formandskab består af fire uafhængige nationaløkonomer - de såkaldte økonomiske vismænd.

* Vismændene er i øjeblikket professorerne Michael Svarer, Aarhus Universitet (overvismand), Carl-Johan Dalgaard og Lars Gårn Hansen, Københavns Universitet, og Torben Tranæs, SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

* De økonomiske vismænd er uafhængige og kommer med en økonomisk rapport to gange om året. Det er deres prognose for dansk økonomi og analyser af forskellige økonomiske problemstillinger.

* De økonomiske rapporter diskuteres herefter i De Økonomiske Råd. Medlemmernes kommentarer bliver inddraget i den endelige rapport, men selve rapportens indhold ændres ikke, selv om rådets øvrige medlemmer måtte være uenige.

Kilde: De Økonomiske Råd

Landbruget angriber vismænds CO2-regnestykke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce