Kubo producerer 100 procent fynske robotter

Den fynske robot Kudo skal produceres 100 procent på Fyn. En del af indmaden kommer fra Micro Technik i Aarup. Fra venstre er det direktør i Aarup, Frank Max Laursen, Kubo-stifter Daniel Lindegaard, og ingenør Anders Qvistgaard Sørensen fra Micro Technic. Foto: Nils Svalebøg

Kubo producerer 100 procent fynske robotter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De kunne have valgt produktion i Kina eller Hongkong, men læringsrobotten Kubo bliver i stedet udviklet og produceret i Odense og Aarup, så folkene bag har direkte og hurtig adgang til underleverandørerne.

Folkene bag den lille fynske læringsrobot Kubo vandt for nylig en stor iværksætterpris ved en international teknologimesse i Portugal, og for et par uger siden var de i Californien for at opdyrke netværket til fremtiden i Silicon Valley. Kort efter nytår rejser de til Las Vegas for at deltage i en af verdens største tech-messer.

Den lille fynske robot agerer altså allerede på den internationale arena, og udviklingen og den kommende produktion af Kubo, kunne også være placeret i enten Hongkong eller Kina, men i stedet er robotten 100 procent fynsk.

- Vi havde selvfølgelig muligheden for at placere produktionen i Asien, men vi har valgt at bruge lokale underleverandører, siger medstifter Tommy Schou Lund Outzen.

Derfor skal han og de øvrige tre folk bag Kubo kun ringe lokalt, hvis de vil have fat i de ingeniører, som sidder og udvikler på indmaden til Kubo. Og støder der problemer til, kan de starte bilen og på en halv time være ude hos de produktionsansvarlige, som skal støbe plastikdele, lave printplader og sætte Kubo-robotten sammen.

Underleverandører er konsulenten, der hjælper med tekniske tegninger, 3dprinter prototyper til brug i robotten og optimerer produktionen, så den er konkurrencedygtig med kinesiske leverandører. Det gør firmaer som Easy2day og Micro Technic i Vissenbjerg og Årup for Kubo.

- Der er båden en kultur og tidsforskel, som koster rigtig meget i opstarten, så derfor har vi valgt at placere udvikling og produktion lokalt. Det er meget lettere at rette produktet til, fordi vi hurtigt kan være derude og vi kender de folk, som sidder med det. Det kunne vi ikke gøre i Kina på samme måde, siger han.

Printpladerne til Kubo kommer fra Micro Technik i Aarup. Firmaet skal måske også stå for at samle robotten og håndtere logistikken omkring afsendelse til kunderne. Foto: Nils Svalebøg
Printpladerne til Kubo kommer fra Micro Technik i Aarup. Firmaet skal måske også stå for at samle robotten og håndtere logistikken omkring afsendelse til kunderne. Foto: Nils Svalebøg

Afgørende praktisk erfaring

Printplader og plastikprototyper havde muligvis været billigere fra en fabrik i Kina, men det ikke kun lettere at ringe til folkene på Micro Technic eller Easy2day, siger medstifter Daniel Friis Lindegaard.

- De har en praktisk design- og produktionserfaring, som er helt afgørende for os. Vi har fået et samspil i udviklingen, som vi ikke havde fået med en kinesisk leverandør. Anders (Qvistgaard Sørensen, ingeniør) i Micro Technic er jo en del af vores udviklingshold, siger Daniel Friis Lindegaard.

Der er allerede solgt mange klassesæt af Kubo-robotter til bl.a. skoler i Odense og i denne uge Frederiksberg Kommune, og det er afgørende for netop produktionen på længere sigt. Pilotprojekterne skal ikke kun være med til at sikre udviklingen af Kubo, men også bane vejen økonomisk for, at selskabet kan etablere en større produktion af Kubo til et større nationalt og internationalt salg af Kubo.

- Det kan godt være, det bliver billigere, hvis du skal lave 10.000 robotter om måneden, men det er for tidligt at sige noget om, men det er også bare fedt, at den er designet, udviklet og produceret på Fyn. Det er en godt historie, som vi også gerne vil fortælle, siger Tommy Schou Lund Outzen.

Daniel Friis Lindegaard understreger, at andre iværksættere med den gode robotidé med fordel kan lære af Kubo og inddrage produktionsfolk med praktisk viden tidligt.

- De kan levere de smarte produktionsideer, som sparer dig for tid og omkostninger, så det handler om at inddrage dem så tidligt som muligt, siger han.

Kubo producerer 100 procent fynske robotter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce