Kromosomfejl vej til bedre kræftbehandling


Kromosomfejl vej til bedre kræftbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet har fundet et mønster af kromosomfejl, som kan bane vej for mere præcis kemoterapi til kræftpatienter.

Hurtigere og mere effektiv behandling af kræft med langt færre bivirkninger for patienterne kan snart være en realitet takket være et samarbejde mellem forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Cancer Research UK, London.

Forskerne mener nu at kunne identificere et mønster af genetiske defekter, der kan bruges til at forudsige, hvordan patienter med kræft i æggestokkene vil reagere på forskellige typer af kemoterapi.

En forskningsgruppe ved Center for Biologisk Sekvensanalyse på DTU har fundet en genetisk fællesnævner hos de patienter, som ikke reagerer positivt på behandling med stoffet paclitaxel, et af de meget anvendte stoffer.

De patienter som reagerede dårligt på paclitaxel havde forskellige antal kromosomer i kræftcellerne i stedet for de normale 23 kromosompar i hver celle. Denne gruppe af patienter kunne derimod med fordel behandles med stoffet carboplatin.

Det særlige mønster i patienternes kromosomer kan altså danne grundlag for en test, som kan afgøre, hvilken type kemoterapi den enkelte kræftpatient skal have.

- Det har indtil nu været svært at forudsige, hvilke patienter der med fordel kan behandles med de forskellige typer kemoterapeutisk medicin. Med vores nye resultater håber vi, at det inden for fem år bliver muligt at teste hver enkelt patient for ulige kromosomfordeling og dermed spare patienterne for behandling med ineffektiv medicin, siger professor Zoltan Szallasi fra DTU.

De nye resultater kan også få betydning for patienter med andre kræftformer.

- Da vores metode er generel, tyder meget på, at den kan benyttes til at forudsige den kemoterapeutiske respons i flere kræfttyper, særligt brystkræft, da denne type er beslægtet med kræft i æggestokkene, forklarer Zoltan Szallasi.

Kromosomfejl vej til bedre kræftbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce