Kritiske forbund går i tænkepause efter LO-FTF-fusion

Fagbevægelsens to store paraplyorganisationer - LO og FTF - stemte ja til fusion fredag.

Kritiske forbund går i tænkepause efter LO-FTF-fusion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To fusionskritiske forbund vil overveje deres muligheder efter et samlet ja til en sammenlægning af LO og FTF.

Efter et samlet ja til en fusion mellem LO og FTF stiller flere fagforbund nu sig selv spørgsmålet: Skal de med i den nye hovedorganisation eller ej?

Finansforbundet, som har været blandt kritikerne af fusionen, vil samle medlemmerne på et ekstraordinært landsmøde i juni.

Her skal beslutningen tages, om Finansforbundet vil være en del af den nye struktur, oplyser forbundet i en pressemeddelelse.

- Vi stemte nej, fordi der er nogle udfordringer i det fusionsoplæg, der var til afstemning. Men demokratiet har talt, og det tager vi til efterretning, siger formand Kent Petersen fra Finansforbundet, fagforening for godt 50.000 ansatte i finanssektoren.

- Vi vil nu drøfte situationen med vores bagland på et ekstraordinært landsmøde i juni måned, siger Kent Petersen i meddelelsen.

Finansforbundet er en del af hovedorganisationen FTF, der dækker over i alt 70 små og mellemstore fagforbund. Her har også it-fagforeningen Prosa været modstander af fusionen.

- Vi risikerer at komme voldsomt i klemme, fordi vi jo er en lille organisation i forhold til nogle af de store LO-forbund, som gerne vil ind på vores område - for eksempel HK og Dansk Metal, siger Prosa-formand Niels Bertelsen til Ritzau.

Fusionen mellem LO og FTF bliver en realitet til nytår efter afstemninger fredag på to kongresser i Odense.

Det lå længe på vippen, om der ville blive flertal, men det lykkedes blandt andet ved at ændre vilkårene i sidste time for at tilgodese 3F, der ellers truede med at stemme nej.

- 3F er meget større end os, derfor lytter man mere til dem. Vi frygter, at den kultur bliver videreført, så størrelsen bliver afgørende for den indflydelse, man får, siger Niels Bertelsen.

Den nye megaorganisation har endnu ikke fået et navn. Den kommer til at repræsentere knap 1,5 millioner lønmodtagere på tværs af mange sektorer og faggrupper.

FAKTA: Ny hovedorganisation får over en million medlemmer
De to hovedorganisationer LO og FTF slår sig sammen fra 1. januar 2019 under et nyt navn. Det står klart efter afstemninger fredag.

De to organisationer repræsenterer tilsammen næsten 1,5 millioner lønmodtagere.

Læs om LO og FTF her:

* LO er Danmarks største hovedorganisation. Det er en paraplyorganisation for 18 fagforeninger, hvoraf 3F, HK, FOA og Dansk Metal er de største. Håndværkere, industriarbejdere og butiksansatte er blandt de største grupper.

* Der er omkring en million medlemmer af LO's forbund, hvoraf cirka 800.000 er i arbejde. Privatansatte fylder mest.

* FTF er fællesforbund for 75 mindre medlemsorganisationer og har 450.000 medlemmer, med omkring 350.000 i arbejde. Størstedelen er offentligt ansatte.

* De største FTF-forbund er Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Bupl, der er pædagogernes fagforening.

* LO og FTF har arbejdet på en fusion siden 2015.

Kilder: LO, FTF, Ugebrevet A4.

Kritiske forbund går i tænkepause efter LO-FTF-fusion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce