Krisen kommer til at kradse

Robert C. Merton vandt Nobelprisen i økonomisk videnskab i 1997.
Foto: Ole Friis

Krisen kommer til at kradse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis boligpriserne bliver ved med at falde, bliver det svært at undgå en økonomisk nedtur, vurderer Harvard-professor

Hvis verdensøkonomien skal styre udenom den forestående krise, som alle økonomer taler om i denne tid, så kræver det, at huspriserne bliver stabile.

Det mener den nobelprisvindende Harvard-professor Robert C. Merton, som i går holdt foredrag på Syddansk Universitet i Odense.

Han er en af verdens førende eksperter indenfor finansiering og risikostyring, og desværre ser han ingen tegn på en stabilisering af huspriserne, som i USA er faldet med 15 procent den seneste tid.

- Hvis huspriserne bliver ved med at falde, så bliver det sværere at komme igennem krisen. Det er meget alvorligt, siger han.

På spørgsmålet om, hvordan det kunne gå så galt, at ikke bare det amerikanske boligmarked er ramt, men sågar også det danske og mange andre, forklarer han, at det hele startede med kreditkrisen sidste sommer.
Robert C. Merton på SDU.
Robert C. Merton på SDU.
Foto: Ole Friis

Farlig cocktail

Chokket kom, da de finansielle markeder pludselig mistede tilliden til boligudlånernes højeste økonomiske rating Triple A - eller AAA.

- Det skulle være den mest sikre del af porteføljen, men pludselig ændrede tingene sig, og kreditkrisen var udløst, siger Robert C. Merton.

Samtidig begyndte huspriserne i USA at falde efter flere års boligfest. To ting, der teknisk ikke havde noget med hinanden at gøre, men som tilsammen er opskriften på en økonomisk nedtur, hvis man spørger Robert C. Merton.

- Det skulle jo ske, for huspriserne blev ved med at stige uden, at indkomsten fulgte med, siger han.

På spørgsmålet om, hvis skyld det er, svarer han:

- Nye produkter har en del af skylden, fordi infrastrukturen ikke er klar til dem. Man kan jo ikke vente 10 år til produkterne er gennemtestede. Derfor er nye låneformer for eksempel mere risikable.

Indtil videre anslår økonomer i USA, at krisen har kostet samfundet 20 trillioner dollar. Penge som er tabt, forsvundet ud af den amerikanske økonomi.

- Tabet skal dækkes, og det går ikke væk. Derfor er det ikke bare en likviditetskrise. Vi er ikke teknisk i recession, men alle ved, at det går dårligt, siger Robert C. Merton.
Robert C. Merton på SDU.
Robert C. Merton på SDU.
Foto: Ole Friis

"Nasty" periode

Harvard-professoren er dog overbevist om, at krisen nok skal gå over igen, selvom verdensøkonomien står overfor en periode, han på amerikansk vil betegne som "nasty" - eller led.

- En del af faldet i hus- priserne er permanent, og det er godt, for det nyt- ter jo ikke, at ingen har råd til at købe bolig, siger han.

Selvom nogle huse i USA bliver solgt for så lidt som en dollar, så venter Robert C. Merton yderligere fald i de gennemsnitlige boligpriser i USA.

Og da den amerikanske økonomi er verdens største, så giver det genklang i store dele af verden.

Selv i lille Danmark, hvor ejendomsmæglerne er begyndt at rapportere om amerikanske tilstande med lange liggetider og prisfald på op til 15 procent.

Men der er altså ikke håb om bedre tider, før boligpriserne lander på et stabilt niveau.

Krisen kommer til at kradse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce