Kreativ garage: Her må der gerne fejles - og helst i en fart

En god ide kan komme i løbet af en ganske almindelig arbejdsdag. Men medarbejderne i Hededanmark samles også til inspirationsdage, hvor der kan komme konkrete ideer på bordet. Foto: Hededanmark

Kreativ garage: Her må der gerne fejles - og helst i en fart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Cortex Park har Hededanmark etableret sin egen enmands udviklingsafdeling - i daglig tale går den under betegnelsen "garagen".

To skriveborde, en ekstra stol og et lille reolsystem. Pladsen er trang i det beskedne kontor, hvor Hededanmark har lejet sig ind i Cortex Park. Her har Kristian Tarp Hansen sin daglige gang. Siden sidste efterår har han haft ansvaret for Hededanmarks udviklingsafdeling. Det officielle navn er HD Greenlab, men til daglig omtales den lille afdeling bare som "garagen".

For udviklingsafdelingen er inspireret af en filosofi fra iværksættermiljøet: "Fail fast and fail often", lyder mantraet, der i al sin enkelhed går ud på at få prøvet en masse ideer af. Hvis de ikke virker, eller produktet ikke er i stand til at klare sig på markedet, så skal projektet skrottes. Med andre ord handler det om, at droppe de dårlige ideer, inden udviklingsomkostningerne stikker af. Det fortæller Lars Petersen, der er administrerende direktør i Hededanmark.

- Langt de fleste ideer bliver fostret inde i virksomhederne. Men de bliver først til noget, hvis nogen tager dem ud af virksomheden. Det skyldes, at man ofte har alt for travlt med den daglige drift, siger han.

Lars Petersen begyndte i Hededanmark, der har omkring 800 ansatte, i begyndelsen af januar 2016. Kort tid efter var han med til at fostre planen om at etablere den lille afdeling i en del af Odenses iværksættermiljø. Virksomheden, der har hovedsæde i Viborg, har specialiseret sig i at pleje, vedligeholde og udvikle natur- og skovområder. Det betyder, at en stor del af medarbejderne er timelønnede.

- Langt de fleste ideer bliver fostret inde i virksomhederne. Men de bliver først til noget, hvis nogen tager dem ud af virksomheden. Det skyldes, at man ofte har alt for travlt med den daglige drift.
Lars Petersen, administrerende direktør, Hededanmark
Fakta
Hededanmark er en kommerciel virksomhed, der er ejet af den godt 150 år gamle erhvervsdrivende fond Hedeselskabet.Virksomheden, der har hovedsæde i Viborg, beskæftiger cirka 800 medarbejdere og omsatte i 2016 for knap 1,7 milliarder kroner.
Droneovervågning af skovområder er blot et af de sneste eksempler på ny teknologi i branchen. Men inden længe kan skovfald også måles fra satellitter. Foto: Hededanmark
Droneovervågning af skovområder er blot et af de sneste eksempler på ny teknologi i branchen. Men inden længe kan skovfald også måles fra satellitter. Foto: Hededanmark

Ideerne sprudlede

- Da jeg begyndte her, noterede jeg mig, hvordan det hele en sprudlede. Ideerne fløj hen over bordet, men når dagen var slut, så skete der ikke mere. Vi er en servicevirksomhed med konstant fokus på drift. Derfor har kongstanken været at skabe et sted i organisationen, hvor den eneste funktion er at tage imod ideer, siger direktøren og fortsætter:

- Under alle omstændigheder skulle afdelingen ikke ligge inde i selve virksomheden. Samtidig skulle det ligge er sted, hvor der er innovation, og derfor er Cortex Park helt ideelt. Her er både forsknings- og iværksættermiljø.

Skal væk fra hovedkontoret

Snedrydning.dk er et eksempel på en ide, som virksomheden tester. Hidtil har Hededanmark løst snerydningsopgaver for virksomheder og kommuner, men nu kan husejere i udvalgte områder også bestille professionel hjælp til at få ryddet fortovet og indkørslen for sne og saltet for is. Odense er en af de byer, som i øjeblikket bliver testet. Har man tilmeldt sig, skal husejeren ikke gøre mere. Når sneen falder, bliver den ryddet. Forsøget begyndte sidste år, men mængden af sne var så lille, at testen fortsætter i år.

Med placeringen i Odense undgår den eksterne afdeling at blive blandet ind i daglige gøremål og opgaver, som hovedkontoret i Viborg skal have lukket på kort sigt.

- Man kan ikke have begge dele. Vi har aldrig haft en udviklingsafdeling som mange andre virksomheder. Så nu forsøger vi at vende problemstillingen og sælge skindet, før bjørnen er skudt. Hvis nogen vil købe en ydelse, så skal vi nok finde ud af at lave den, siger Lars Petersen.

Kreativ garage: Her må der gerne fejles - og helst i en fart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce