Kraftig vækst: Gasa Odense leverer rekordresultat

At 2017 blev et godt år for grøntsagsavlerne, så skyldes det ikke mindst at eksporten steg markant. Foto: Morten Dueholm

Kraftig vækst: Gasa Odense leverer rekordresultat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med en stigning i salget på 40 procent har Gasa Odense Frugt-Grønt leveret det bedste regnskab nogensinde - det er især de store eksportmarkeder, der trækker omsætningen i vejret.

Flere års intensivt salgsarbejde ser nu for alvor ud til at bære frugt for de fynske gartnere. Den andelsejede salgsorganisation Gasa Odense Frugt-Grønt kommer ud af 2017 med det bedste resultat nogensinde. Sidste år landede selskabet en omsætning på 616 millioner kroner mod 437 millioner kroner året før. Det svarer til en stigning på godt 40 procent.

Ifølge Jens Nannerup, der er administrerende direktør i Gasa Odense, skyldes fremgangen især, at salget er steget på eksportmarkederne, hvor Tyskland i dag er den største aftager.

- Vi har fået flere varer, men salget er primært drevet at rodfrugter - og ikke mindst de økologiske. Så skal man sætte ord på den kraftige udvikling, så handler det især om eksport og økologi, siger han.

Danskerne er generelt stærke, når det handler om at producere økologiske fødevarer, og her har Gasa Odense særligt fokus på rodfrugter. Det er især inden for gulerødder, hvor producenterne både er stærke konventionelt og inden for økologi.

- Mens gulerødderne driver den voldsomme vækst, så går det også fremad på de andre områder såsom persillerødder, pastinakker, rødbeder og jordskokker, siger direktøren.

Det har stået på i en årrække og er nu begyndt at kaste nogle kontrakter af sig. Når man arbejder sig ind på de store udenlandske supermarkedskæder, så giver det et kraftig hop, når man får hul igennem.
Jens Nannerup, administrerende direktør. Gasa Odense
Gasa Odense A.m.b.a.
Hjemsted: OdenseCVR-nummer: 10 63 94 76

Direktion: Jens Nannerup

Bestyrelse: Allan Bülow, Niels Ege Nielsen, Claus Hunsballe, Christian Esbech, Peter Christiansen Krage

Regnskabstal 2017:

Nettoomsætning: 615,7 mio. kr. (2016: 437 mio. kr.)

Bruttoresultat: 12,2 mio. kr. (2016: 11,4 mio. kr.)

Resultat af ordinær primær drift: 3 mio. kr. (2016: 2,3 mio. kr.)

Resultat før skat: 2,3 mio. kr. (2016: 1,7 mio. kr.)
En stor del af omsætningen hos Gasa Odense kommer fra gulerødder og andre rodfrugter. Arkivfoto.
En stor del af omsætningen hos Gasa Odense kommer fra gulerødder og andre rodfrugter. Arkivfoto.

Øget salgsindsats

Over en periode på tre til fire år har selskabet øget salgsindsatsen. Det betyder blandt andet, at folkene har deltaget i messer, besøgt kunder og i det hele taget præsenteret varerne de rigtige steder.

- Det har stået på i en årrække og er nu begyndt at kaste nogle kontrakter af sig. Når man arbejder sig ind på de store udenlandske supermarkedskæder, så giver det et kraftig hop, når man får hul igennem.

Mens hjemmemarkedet - foruden en række supermarkedskæder - er kendetegnet ved mange mindre og mellemstore kunder, så er eksportmarkederne præget af få men store kunder. Men selv om det kan lyde sårbart, så er spredningen blandt de udenlandske kunder stadig stor.

- Selvfølgelig har vi ikke nær så mange kunder på eksportmarkedet, som herhjemme. Men vi er ikke ude i noget, der gør os afhængige af enkelte kunder, siger Jens Nannerup.

En lille margin

Da Gasa Odense opererer med en ekstrem lille margin, lander driftsresultatet på godt tre millioner kroner, mens resultatet før skat ender på 2,3 millioner kroner.

- Vi køber jo varerne af vores andelshavere, og da vi er sat i verden for at de skal tjene så mange penge som muligt. Derfor er vores avance sat, så pengene lander hos vores ejere og ikke hos os, siger Jens Nannerup.

Derfor valgte selskabet også at sætte avancen ned sidste år, så margin blev endnu lavere. Det skete allerede i begyndelsen af 2017.

- Tidligt sidste år kunne vi godt se, at vores omsætning ville stige betydeligt, og da vores omkostninger ikke steg tilsvarende, så valgte vi at sænke avancen, siger direktøren, der betegner resultatet som meget tilfredsstillende.

Udfordringen er hele tiden at skabe balance, så der dels sendes så meget som mulig tilbage til ejerne, dels kan holdes så mange penge i virksomheden at den hele tiden kan udvikle sig. I 2018 forventer ledelsen, at væksten vil fortsætte, omend i noget mindre tempo.

- Vi kommer ikke til at se tocifrede vækstrater, men det vil stadig være drevet af økologi og en øget eksport, mens vi vil vokse en smule på hjemmemarkedet, siger Jens Nannerup.

Kraftig vækst: Gasa Odense leverer rekordresultat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce