Det våde danske sommervejr med regn og byger er fortsat ind i august, og det tvinger landmændene til at høste vådt korn.

Vejret kan man ikke ændre på. Men derfor kan man godt holde øje med det. Og i disse dage spejder landmændende efter solskin kombineret med en let til frisk vind. Når det sker, vil markerne hurtigt tørre op, og så kan høsten for alvor komme i gang.

For selv om mejetærskerne nu kører igen, så er vejen stadig lang, inden høsten er i hus. Det siger Jes Jessen, der er planteavlskonsulent ved Landbrugsrådgivning Syd.

 

 

- Problemet er lige nu, at mange landmænd høster med høje vandprocenter. De er ganske enkelt bange for, at den usikre vejrudsigt ikke ændrer sig, siger han.

Med andre ord er landmændene gået i gang med at høste, fordi de er bange for at komme for langt bagud. For kommer der flere dage med rigtig meget regn, så går der endnu længere tid, inden høstmaskinerne for alvor kan komme i gang igen. Det er hele tiden en afvejning af, om man skal høste vådt korn, eller om man skal håbe på, at vejret arter sig.

- Vejret betyder, at det hober sig op hen ad vejen, så lige nu er det et spørgsmål om rettidig omhu, når landmændene er begyndt at høste. Det handler om at være så langt fremme, som det overhovedet er økonomisk forsvarligt. Og så høster man hellere med lidt for meget vand i afgrøderne, end det egentligt er optimalt, siger Jes Jessen og fortsætter:

Værst for frøavlerne

- Det er især frøavlerne, som lige nu er pressede, for frøene begynder at drysse af. Så skal man gøre op med sig selv, om man vil tørre det, eller om man vil tage tabet ude på marken.

For det er ikke kun et spørgsmål om at få kornet høstet og bragt hjem i laden. Mange landmænd har en bagkant, som de ikke selv er herre over. Den 20. august skal efterafgrøderne være i jorden, hvis man vil udnytte EU-reglerne for tilskud. Og det kan blive et problem, når høsten falder så sent, som det ser ud til at blive tilfældet i år. Om datoen kan dispenseres er endnu uklart. Så for hele landbruget er det blot endnu en ubekendt i ligningen.

Mens nogle planteavlere selv har kapacitet til at tørre korn og frø, så skal andre en tur omkring den lokale foderstofforretning. Men fælles for dem alle er, at tørringen er en ekstra omkostning.

- Derfor vil landmændende naturligvis helst høste tørt korn. Men vi er også først lige gået i gang, så det handler også om at have is i maven. Så der er ingen tvivl om, at landmændene læser vejrudsigterne meget omhyggeligt i øjeblikket, siger planteavskonsulenten.

På landsplan skønner Jes Jessen, at knap 20 procent af høsten er i hus. Og derfor er det også for tidligt at sige noget om, hvordan høsten kommer til at se ud. Men generelt er de fynske landmænd længere fremme med høsten, end det er tilfældet for deres kolleger i Jylland.

Mens frøhøsten er begyndt, så er både korn og raps klar til at blive høstet. Ifølge Jes Jessen ville det derfor være rigtig godt at få en uge med tørt vejr.

- Men den er svær at se lige nu. Og vi mangler stadig de rigtig gode høstdage, inden vi kan proklamere, at høsten for alvor er i gang, siger han.

  • Bach-Laursen_Thomas_(2015)_014

    Af:

    Journalist, HD(A). Er skrivende på erhvervsredaktionen. Uddannet fra SDU i 2005 med praktik på Dagbladet Børsen. Har tidligere været på lokalredaktionen i Kerteminde, hvor også tovholderfunktionen på Kerteminde Ugeavis blev udfyldt over flere omgange. Senest da avisen blev relanceret i 2011. Siden blev der lavet nyheder til Fyens.dk og trukket i snorene bag tillægget Man:d, der i dag går under navnet Gear. Tjente de første lommepenge på en afløsertjans som avisbud. Gæt selv hvilket blad.