Kopigigant snød fynsk bogtrykker

kopimaskine
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Kopigigant snød fynsk bogtrykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Xerox forlangte en million kroner for leasing af maskine, der pludselig blev væk.

Bogtrykker Ebbe Tharking fra den lille østfynske by Ørbæk er en glad mand, og han er specielt glad for sin advokat Steen Jørgensen fra Bonnesen Tverskov i Odense.

Uden advokatens snu mellemkomst ville Ebbe Tharking i dag have skyldt Xerox i nærheden af en million kroner for en defekt farvekopimaskine.

Han tabte nemlig sagen om leje af maskinen i byretten, men har nu vundet den samme sag i landsretten.

Den overraskende vending i sagen skyldes blandt andet, at Xerox på forunderligvis havde fået maskinen til at forsvinde, da sagen gik i byretten, så Tharking ikke havde mulighed for at få en syns- og skønsmand til at dokumentere de åbenlyse mangler.
Ebbe Tharking har brugt syv år på at kæmpe mod Xerox. De har leaset ham en kopimaskine, der aldrig kom til at virke. Alligevel ville firmaet have deres leje, der med årene løb op i knap en million kroner, fra Ebbe Tharking. Han vandt i denne uge sagen i landsretten.
Ebbe Tharking har brugt syv år på at kæmpe mod Xerox. De har leaset ham en kopimaskine, der aldrig kom til at virke. Alligevel ville firmaet have deres leje, der med årene løb op i knap en million kroner, fra Ebbe Tharking. Han vandt i denne uge sagen i landsretten.
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Gode sælgere

Farvekopimaskinen kører på netværk, så man kan trykke færdige layouts direkte fra computeren, og det så Ebbe Tharking gode forretningsmuligheder i, da han i 1998 fik besøg af et par sælgere fra Xerox.

-Sælgeren havde nogle meget overbevisende prøvetryk med, men sammen med den nye Xerox ankom problemerne for alvor. Trykkvaliteten kunne ifølge Tharking slet ikke leve op til det lovede, og Xerox sendte den ene tekniker ud efter den anden for at kigge på problemet.

Det endte med, at Xerox udskød lejeaftalen, så Ebbe Tharking ikke skulle betale det første år.

Problemerne fortsatte, og i efteråret 2000 finder en ansat pludselig et afslørende dokument gemt under papirbakken sammen med en leasingaftale fra den forrige lejer.

- Der stod det sort på hvidt, hvilke fejl maskinen havde, og det var akkurat de samme, som den stadig led af, siger Ebbe Tharking.

Mareridt

Han mistede nu tålmodigheden og gav Xerox klar besked om, at de kunne hente maskinen.

Den melding gentog han adskillige gange gennem halvandet år, indtil Xerox-folkene omsider tog maskinen med sig, men her sluttede mareridtet ikke.

- Da maskinen aldrig har fungeret som lovet, har jeg ikke betalt noget, så nu begyndte jeg at få rykkere fra Xerox's finansieringsselskab, fortæller han.

I retten

Da Xerox trak Ebbe Tharking i retten, skulle han betale 255.000 kroner i leje og kopiafgifter, men under sagen, der fortsatte i landsretten, skrev Xerox 24 procent på i renter om året, så beløbet var tæt på en million kroner, da sagen i denne uge blev afgjort til Tharkings fordel.

Vaks advokat

At han vandt sagen, skyldes som nævnt en snu advokat og en god portion held.

Under ankefristen fik advokat Steen Jørgensen, der på daværende tidspunkt var ansat i et andet odenseansk advokatfirma, besøg af en tekniker fra netop Xerox, der skulle tjekke advokatfirmaets maskiner.

Helt uskyldigt spurgte han, om man kunne spore kopimaskiner ud fra deres nummer.

- Det kunne sagtens lade sig gøre fortalte teknikeren, der på sin bærbare computer kunne se, at kopimaskinen var lejet ud igen til et reklamefirma, der hed Bang & Bang.

Firmaet var tilfældigvis under konkurs.

Ebbe Tharking købte kopimaskinen retur, fik en syns- og skønsmand til at vurdere de stadig eksisterende fejl på maskinen, og det var nok til at overbevise landsretsdommerne.

I en forhåndstilkendegivelse i denne uge besluttede landsretten, at Xerox ikke skal have en krone.

Overvejer anmeldelse

Ifølge Steen Jørgensen har han overvejet, om man skulle politianmelde Xerox for bevist at have skjult maskinen.

- Modparten sagde i retten, at maskinen var skrottet, men det blev ikke ført til retsbogen. Derfor har vi ikke politianmeldt dette forhold, siger Steen Jørgensen.

Siden sagen startede, har Xerox's finansieringsselskab i øvrigt overdraget alle sine aktiviteter til det svenske finansieringsselskab Resonia Leasing, der stod bag sagen i landsretten.

Jørn Christensen, der er direktør hos Xerox-forhandler Sharpe IT Partner Midt, der oprindelig leverede kopimaskinen til Tharking, har arvet sagen fra sin forgænger. Og han er glad for, at den er slut.

- Det er irriterende at bruge syv år på sådan en sag. Hvis den var opstået i min tid, var den blevet afsluttet i mindelighed mellem parterne, siger han. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansieringsselskabet Resonias advokat Mette Overby.

Kopigigant snød fynsk bogtrykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce