Konvertering - hvad betyder det for dig?


Konvertering - hvad betyder det for dig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stigende priser på olie og mad har den senere tid fået de finansielle markeder til at flytte fokus fra kreditkrisen til udviklingen i inflationen. Stigende inflation og faldende vækst har sendt centralbankerne ud i en svær balancegang.

På den ene side er de bange for, at en forsinket pengepolitisk stramning vil øge omkostninger ved at føre inflationen tilbage til målsætningen. På den anden side frygter de, at en rentestigning vil få den økonomiske aktivitet til at gå helt i stå.

Især har centralbankerne i Euroland og USA signaleret øget frygt for, at længerevarende høj inflation vil føre til krav om lønstigninger for at sikre købekraft og levestandard. Øgede omkostninger presser virksomhedernes indtjening, og de vil derfor forsøge at hæve priserne på deres produkter. Herved igangsættes en ødelæggende løn- og prisspiral som man så det i 70'erne. Måden at få priserne til at falde på er ved at hæve renterne. Det vil gøre det dyrere at låne penge og derved mindske den efterspørgsel, som har fået priserne til at stige.

Forventninger om stigende centralbankrenter får renter på obligationer til at stige. Obligationsrenterne er steget langt mere end ventet, og det har tvunget investorerne til at sælge ud af deres beholdninger for at begrænse tab. Det har forstærket faldet i obligationskurser og dermed afledt stigninger i renten.

De stigende renter har ført til åbning af 30-årige realkreditobligationer med en fast rente på 7 syv procent. Det giver nogle muligheder, som alle boligejere bør overveje. Har du et fire- eller femprocentslån, kan du opkonvertere... Men hvad betyder det? Hvis du opkonverterer, opnår du en lavere restgæld, til gengæld stiger din månedlige ydelse.

Har du i dag et lån på cirka en million kr.oner med fire procent i rente og omlægger det til et med syv procent i rente, kan du skære cirka ti procent af din restgæld. Men husk, det er ikke gratis - du kommer til at betale cirka halvanden procent mere i ydelse - cirka 235 kroner mere pr. måned efter skat.

Hvis alt går din vej, så falder renten igen kort tid efter, du har opkonverteret. Så vil du nemlig have mulighed for igen at vende tilbage til en lavere rente, samtidig med at du beholder din lave restgæld.

Du kan også vælge en variabel rente. I stedet for en fast rente på syv procent kan du vælge et rentetilpasningslån med eksempelvis årlig rentetilpasning. Gør du det, kan du også opnå reduktion i restgælden samtidig med en lavere rente end de syv procent. Det lyder selvfølgelig attraktivt ved første øjekast. Du skal dog være opmærksom på, at din månedlige ydelse vil stige, hvis renten stiger.

Hvad du vælger, bør afhænge af din økonomiske situation... Men husk at overveje muligheden.

Konvertering - hvad betyder det for dig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce