Konkursen var sat i kalenderen: Virksomhed med 49 reddet i sidste øjeblik

De seks ledere og nu også medejere af kaffefirmaet Maas i Odense var i denne uge samlet i et sommerhus i Refsvindinge for at lægge strategi. Fredag står på træskibssejltur fra Svendborg med efterfølgende fest for alle ansatte Foto: Maas

Konkursen var sat i kalenderen: Virksomhed med 49 reddet i sidste øjeblik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kaffevirksomheden Maas er i sidste øjeblik blevet reddet fra konkurs. Ledelsen og en belgisk kaffekoncern har overtaget og fører 49 arbejdspladser videre.

Den var lagt i graven, og skifteretten havde afsat tid til konkursbehandlingen, men efter en ophedet og hektisk kamp står det nu klart, at Odense-virksomheden Maas fortsætter med sikker grund under fødderne langt væk fra kirkegården.

Virksomheden leverer automater til kaffe og andre varme drikke til blandt andet en række store erhvervskunder som Danske Bank, Nordea og TDC. Kunderne køber også kaffen, kakaoen og de andre varer hos Maas, der desuden står for service og vedligeholdelse af automaterne. Firmaet har en markedsandel på 15-20 procent.

- Det er den længste måned, jeg har oplevet. Det var absurd hektisk, siger administrerende direktør Michael Schiedel om dette års juni.

De ejer Maas
Belgiske Miko ejer 75 procent af aktierne i Maas A/S, mens seks chefer ejer resten.Ledergruppen er:

Michael Schiedel, administrerende direktør

Benny Vallys, logistik- og kundechef

Henrik Bossen, teknisk servicechef

Jan Hvidkær Larsen, leder af salget til storkunder

Bendt Andresen, leder af salget i Vestdanmark

Thomas Kjellman, leder af salget i Østdanmark
- Medarbejderne har længe været klar over, at vi var i problemer, men det kom bag på dem, at det var så alvorligt, siger administrerende direktør Michael Schiedel. Foto: Maas
- Medarbejderne har længe været klar over, at vi var i problemer, men det kom bag på dem, at det var så alvorligt, siger administrerende direktør Michael Schiedel. Foto: Maas

Urealistisk vækstplan kostede dyrt

Han kom til Maas A/S i november for at rådgive virksomheden, der havde fået problemer, og i februar overtog han posten som administrerende direktør efter Kim Nyberg, der havde været chef i tre år.

En ambitiøs, aggressiv og meget dyr vækstplan var på det tidspunkt gået galt og efterlod virksomheden med et underskud på 20 millioner kroner før skat i 2017,

- Det var en urealistisk plan, som blandt andet betød en stigning i medarbejdertallet på to år fra 40 til 83. Det hele kollapsede i 2017, siger Michael Schiedel, der bor i Nærum, og som tidligere har arbejdet med kriseramte virksomheder.

Maas A/S
Hjemsted: OdenseCVR-nummer: 29 52 77 68

Direktion: Michael Schiedel

Bestyrelse: Frans Van Tilborg (formand), Michael Schiedel, Philip Wouters

Regnskabstal 2017:

Bruttofortjeneste: 26 millioner kroner (2016: 32)

Resultat af drift: -14 millioner kroner (2016: -2)

Resultat før skat: -20 (2016: -3)

Resultat efter skat: -20 (2016: -3)

Egenkapital (før de nye ejeres indskud af ny kapital): -26 millioner kroner (2016: -6)

Antal ansatte: 78 (2016: 65)

Ikke mere kredit

Han gik i gang med at skære virksomhedens udgifter ned, og fra maj lykkedes det at få de månedlige regnskaber til at balancere. Men det hjalp ikke meget på den gæld på i alt 65 millioner kroner, som 2017-underskuddet havde fået til at tippe over.

- Da vi først offentliggjorde et regnskab med 20 millioner kroner i underskud, ville vores leverandører og kreditorer gerne have deres penge forud - det er jo meget forståeligt, men det gav os et stort problem med likviditeten, siger Michael Schiedel.

Odense-virksomheden, der tidligere hed SCM-Vending, har siden 2014 været ejet af den hollandske Maas-koncern, som også var en af de største kreditorer. Men her var der ikke meget hjælp og slet ikke nogen penge at hente. Koncernen, der er blandt de største i branchen, er ejet af finanskoncernen ABN Amro, og lige på dette tidspunkt var man i gang med at sælge den. Og et nødlidende dansk datterselskab var absolut ikke noget, der pyntede, når en køber kiggede på varerne. Så hellere lukke det.

- Derfor var der ikke noget at gøre. Vi havde ikke penge til at betale løn i slutningen af juni, så vi bestilte tid i skifteretten til en konkurs, siger Michael Schiedel.

Familiefirma traf hurtig beslutning

Han og de øvrige fem i ledelsesgruppen mente, at mulighederne i virksomheden var så gode, at de gerne selv ville overtage den. 12. juni henvendte de sig til virksomheden Miko i Belgien, der har 200 års erfaring med kaffe og som arbejder i samme branche. Danskerne ville have virksomheden med som ejer og partner - og det skulle være straks.

Den familieejede belgiske koncern var positiv og på rekordtid - en uge - blev beslutningen om en overtagelse truffet. Samtidig blev Maas overtalt til at afhænde firmaet for en krone i stedet for at lade det gå konkurs, og 26. juni - dagen før mødet i skifteretten - kunne konkursen aflyses.

- Miko reagerede uhørt hurtigt - ofte tager den slags mange måneder. Det var som om, at det hele klikkede, og vi fandt hinanden meget hurtigt. Senere er der faktisk dukket nogle overraskelser op, men da har begge parter vist tillid og holdt fast i aftalen, siger Michael Schiedel.

Inden da havde ledergruppen været i kontakt med leverandører og kreditorer, som indvilgede i at vinke farvel til to tredjedele af deres tilgodehavender.

- Det var en forudsætning for, at det hele kunne lykkes. De har været yderst forhandlingsvillige, og jeg tillader mig at være tilfreds med, at vi har kunnet betale en betydelig del af vores gæld til dem. Samtidig har vi indgået nogle lange samarbejdsaftaler, siger Michael Schiedel.

Sammen med de fem øvrige i ledelsen har han i august investeret et millionbeløb i virksomheden, som har givet dem 25 procent af aktierne. Derfor skulle hver familie i gang med privatøkonomiske overvejelser og belåninger midt i det store arbejde med at redde firmaet.

Maas har nu 49 ansatte, og man forventer, at det tal vil være stabilt. 25 arbejder på hovedkontoret i Odense, fem på kontoret i København og resten kører over hele landet.

2018 ender formentlig med et nul, mens 2019 efter budgettet skulle give et pænt overskud.

Konkursen var sat i kalenderen: Virksomhed med 49 reddet i sidste øjeblik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce