En konflikt med 3F resulterede mandag morgen i, at gartneriet PKM opsagde kontrakten med firmaet Artifex, der har leveret underbetalt polsk arbejdskraft til drivhusene

Gartneriet PKM i det nordlige Odense blev mandag morgen omkring 15 medarbejdere fattigere, da ledelsen valgte at opsige kontrakten med underleverandøren Artifex, der gennem længere tid har leveret underbetalt polsk arbejdskraft til gartneriet.

Opsigelsen kom efter en kortvarig konflikt, der var varslet af 3F Odenses grønne afdeling GOPS, fordi Artifex ikke ville indgå en overenskomst på vegne af de polske gartneriarbejdere, der fik ned til 45 kroner i timen.

- Vi startede konflikten ved arbejdstids begyndelse, og efter en times tid meddelte PKM, at de havde opsagt kontrakten med det firma, som der var konflikt imod. Jeg tænker, at de har haft svært ved at opretholde produktionen, så det gik, som vi havde forventet, siger 3F Odenses afdelingsformand Charlotte Vincentz Petersen.

- Vi ville jo gerne have lavet en overenskomst, men når nu Artifex ikke ønskede det, så er det her den næstbedste løsning, siger hun.

Tidligere beskæftigede Artifex op til 25 polakker på gartneriet i Odense, men mange havde fået nok af den seneste tids ballade og var rejst hjem til Polen i løbet af den seneste uge.

Syv 3F-medlemmer

Syv af polakkerne er medlemmer af 3F, og som en del af konflikten udeblev den fra deres gartneriarbejde mandag morgen. Nu er de en del af de opsagte medarbejdere.

- Vi har arrangeret, at de kan blive boende på det hostel, de i forvejen boede på. De får nu konfliktunderstøttelse og skal gøre op med sig selv, om de vil tilbage til Polen eller finde andet arbejde her i Danmark, siger 3F-formanden.

Avisen ville gerne have spurgt PKM-direktør Jack Møller, hvorfor han i sin tid valgte at samarbejde med Artifex, samt hvem der nu skal udføre det arbejde, som de cirka 15 polakker ikke længere laver. Men hver gang vi fra administrationen er blevet stillet om til Jack Møllers mobiltelefon, er den gået direkte på svareren, og han er ikke vendt tilbage.

Overfor fagbladet 3F er han også særdeles fåmælt.

- Jeg synes, vi efterhånden har udtalt os nok om den sag, så jeg har ikke lyst til at udtale mig mere. Den sag er afsluttet, og vi har ikke entreprise. Den er blevet opsagt, og så er der ikke mere at snakke om, siger Jack Møller til fagbladet.

  • Af:

    Jeg er erhvervsjournalist på Fyens Stiftstidende og fyens.dk. Mit primære stofområde er arbejdsmarkedsstof, men jeg skriver også om andre businessområder. Jeg er uddannet journalist i 2004 og har siden læst statskundskab på kandidatniveau.Jeg blev ansat på Fyens Stiftstidende i februar 2014, og har i en periode fungeret som nyhedschef. Tidligere i min karriere har jeg været ansat på Ritzaus Bureau og Ekstra Bladet. Jeg bor i Odense med min mand og vores to børn.