Er det kompliceret? Hvis ja, så er det en af de opgaver, Rynkeby Maskinfabrik har specialiseret sig i at kunne løse.
RYNKEBY: Hurtigere og dygtigere. Det bestemte Rynkeby Maskinfabrik sig for at blive i 2005. Fabrikken havde i årene op til 2004 mistet nogle store kunder, så der var behov for at tage strategien op til overvejelse.
I dag høster Rynkeby Maskinfabrik stadig frugterne af strategiskiftet, for efterspørgslen på hurtig levering og fagfolk, der kan rådgive om og lave komplicerede maskindele, er kun blevet større, som årene er gået. Det fortæller salgschef Anders Ritz.
- De store virksomheder, som vi leverer til, har et ønske om kun at være montagevirksomhed, så de har gradvist presset en masse af de funktioner og opgaver, de tidligere selv havde in-house, ud til underleverandørerne. Ude ved de store kunder er de folk, som tidligere kom med praktiske input til teoretikerne, der sidder og udvikler nyt, væk. Det er her, at vi bliver værdifulde, siger han.
Ved siden af ham er en af medarbejderne ved at bearbejde et stålemne. Han er en ud af de 42 personer, som udgør Rynkeby Maskinfabrik. Nogle af dem har været der i rigtig mange år, men det er et plus på en fabrik som Rynkeby Maskinfabrik.
Her tager det nemlig en ny medarbejder op til to år at få fuldstændig styr på de processer, som et stykke stål skal igennem for at blive til et færdigt emne.
- Det er ofte komplekst det her, så vi kan ikke bare tage ufaglærte vikarer ind. Det ville give store problemer. Vi vil gerne have nogle fagfolk, som er her en længere periode og bygger en stor viden op om vores kunders produkter, siger direktør Hans-Christian Schmidt.
Det er blandt andet det stål, som Rynkeby Maskinfabrik arbejder med, der stiller høje krav til medarbejdernes kompetencer.
- Vi arbejder blandt andet med en form for rustfrit stål, der hedder Super Duplex. Det er højtlegeret, så det gør det svært at bearbejde. Det er levende, kan man godt sige, så vi skal igennem mange flere processer end ved andre typer stål, fortæller Anders Ritz.
Rynkeby Maskinfabriks kunder tæller alt lige fra lokale til globale virksomheder, og i 2017 landede maskinfabrikken særligt mange ordrer. Det førte til en forøgelse af omsætningen på 35 til 40 procent i forhold til 2016. Direktør Hans-Christian Schmidt mener, at fremgangen kan tilskrives strategien fra 2005.
- De produkter, som vi vokser på, det er dem, som falder ind i vores strategi om at kunne levere hurtigt og lave komplekse emner, siger han.
Endnu ligger der ikke et færdigt regnskab for 2018, men det viser gode takter. Helt overordnet har Rynkeby Maskinfabrik en målsætning om at vækste med 10 procent om året.
De første år efter strategiskiftet var det svært at nå målsætningen, da finanskrisen gjorde sit indtog og gav maskinfabrikken et dask over fingrene. Derfor var der ikke med det samme økonomi til at investere i nogle af de mere specialiserede maskiner, som Rynkeby Maskinfabrik har fået i dag. Og nu er der også kræfter til at tage nogle flere kundeemner ind, fortæller Hans-Christian Schmidt.
De fleste ordrer, som Rynkeby Maskinfabrik kører i dag, er små - helt ned til en enkelt enhed. For at holde et godt flow laver maskinfabrikken også standardvarer, men det er de komplicerede løsninger, som bringer virksomheden fremad, og som hjertet brænder for.
Der er opstået en fejl:
Beskeden er sendt.