Kommunerne må selv finde penge til sortering


Kommunerne må selv finde penge til sortering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det vil koste kommunerne mange penge at forbedre de kommunale systemer til at sortere og indsamle affald.

Kommunerne må selv finde de penge, der her og nu skal investeres i at forbedre vores indsamlingssystemer til mere genanvendelse af affaldet.

Det fastslår miljøminister Ida Auken (SF) ved fremlæggelsen af sin ny ressourcestrategi. Ifølge Dansk Affaldsforening vil det til at begynde med kræve store investeringer at sikre, at vi i 2022 genanvender halvdelen af husholdningsaffaldet mod 22 procent i dag.

- Man må huske på, at det er borgeren, der producerer affaldet. Derfor er det også rimeligt, at borgerne betaler for håndteringen af det, siger miljøministeren.

Danskerne har EU-rekord i at frembringe affald, og vi er også dem, der brænder mest af skraldet i forbrændingsanlæg, nemlig hele 55 procent.

Og i modsætning til, hvad mange måske tror, er danskerne langt fra Europa-mestre i genanvendelse. Vi genanvender 42 procent af det kommunalt indsamlede affald, men i Østrig er tallet 70 procent og i Tyskland 62 procent. Danmark er på ottendepladsen i EU.

Hvert år koster det 10 milliarder kroner at håndtere vores affald. Regeringens ny strategi vil med tiden give besparelser på en række områder, når vi om 10 år har 820.000 ton affald mindre om året, påpeger Ida Auken.

Regeringen har afsat 200 millioner kroner frem til 2017 til at hjælpe kommunerne med skiftet inden for affaldsområdet, så de kan oprette partnerskaber og dele viden.

Men de 200 millioner batter intet i den sammenhæng, siger Jacob H. Simonsen, direktør i de kommunale affaldsselskabers organisation, Dansk Affaldsforening.

- Det kræver en kæmpeinvestering i første omgang. Derfor burde miljøministeren også sige lige ud, at vi går den her vej, fordi det er det ansvarlige i det lange løb. Men her og nu vil det koste noget, siger han.

Og mens 85 procent af borgerne ifølge en ny stor undersøgelse gerne vil sortere affald, vil over 70 procent ikke betale ekstra, hvis de skal sortere mere.

Regeringen vil senere fremlægge endnu en strategi - nemlig om, hvordan vi kan indrette produktionen med mindre affald som resultat, oplyser Ida Auken.

Kommunerne må selv finde penge til sortering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce