Kommunekemi truet på eksistensen

Kommunekemis admnistrerende direktør Carsten Fich frygter, at kunderne vil sende det miljøfarlige affald til udlandet i stedet for at bruge Kommunekemi, hvis der bliver indført afgifter på farligt affald.
Foto: © Yilmaz Polat

Kommunekemi truet på eksistensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringens lovforslag om at indføre afgifter på farligt affald kan sende Kommunekemi til tælling
Nyborgensere risikerer dobbelt så dyr varmeregning

Vreden over skatteministeren Kristian Jensens (V) omstridte lovforslag om afgifter på farligt affald vil ingen ende tage.

Nu retter Kommunernes Landsforening, som ejer Kommunekemi i Nyborg, skarp kritik af lovforslaget, der bliver kaldt tab-tab i stedet for win-win.

Både for miljøet og for Kommunekemi.

- Det er åbenlyst for enhver, at øgede afgifter i den størrelsesorden, der er tale om her, er den sikre død for Kommunekemi, siger KL-formand Erik Fabrin.

Kommunekemi er verdenskendt for at håndtere giftige kemikalier fra både Danmark og udlandet på forsvarlig vis.

Men bliver lovforslaget vedtaget, vil det ifølge Carsten Fich, som er administrerende direktør for Kommunekemi, belaste virksomheden, der sidste år tjente 33 millioner kroner, med 70-80 millioner kroner i ekstra afgifter om året.

Og dermed udhule forretningsgrundlaget på sigt.

- Vi kan overføre afgiften til vores kunder, men så vil mange af dem sende affaldet til udlandet i stedet for at bruge Kommunekemi, siger Carsten Fich.
Kommune Kemi i Nyborg skal sælges
Foto: Yilmaz polat
Kommune Kemi i Nyborg skal sælges Foto: Yilmaz polat
Foto: © Yilmaz Polat

Forkert signal

Det er ifølge KL et forkert signal for Danmark at sende. Ikke mindst forud for klimatopmødet i København.

- Det vil give et meget uheldigt signal, at Danmark som højteknologisk samfund ikke er i stand til at feje for egen dør og samtidig tage del i den internationale arbejdsdeling, siger Erik Fabrin.

Således kan de omstridte afgifter på farligt affald betyde tab af fynske arbejdspladser på sigt.

- Hvis det her bliver gennemført, så er vi ikke længere 210 ansatte på Kommunekemi, siger Carsten Fich.

For Kommunernes Landsforening kunne timingen ikke være mere elendig, fordi lovforslaget kan ødelægge det planlagte salg af Kommunekemi.

- Udover at selve lovforslaget er håbløst, så er det jo paradoksalt, at en liberal regering, som fremskynder kommunerne til at afhænde deres virksomheder, kommer med sådan et forslag midt i sådan en proces, siger Erik Fabrin.

Fjernvarmekunder rammes

Bliver de nye afgifter vedtaget, vil det også ramme de cirka 6000 fjernvarmekunder i Nyborg. De nyder nemlig godt af den billige overskudsvarme fra Kommunekemi.

Byrådsmedlem Albert Pedersen (S) fra Nyborg:

- Umiddelbart er det forfærdeligt, hvis det her lovforslag bliver gennemført. Det er dybt alvorligt, siger Albert Petersen, der også er bestyrelsesformand for Nyborg Forsyning & Service, som leverer fjernvame til forbrugerne i Nyborg by.

Vel at mærke en fjernvarme, der for over 90 procent baserer sig på spildvarme fra Kommunekemis forbrænding af miljøfarligt affald.

NFS-formanden vil nødig se fjernvarmepriserne i Nyborg stige drastisk over få år, fordi Kommunekemi pålægges afgifter.

Sker det, er forsyningsvirksomheden ifølge bestyrelsesformanden parat til at kappe forbindelsen til Kommunekemi og finde alternative enerigkilder.

Kommunekemi truet på eksistensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce