Kommentatorer: Budgetaftale betyder 1-0 til Obama

Kommentatorer: Budgetaftale betyder 1-0 til Obama
Foto: POLFOTO/AP

Kommentatorer: Budgetaftale betyder 1-0 til Obama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Republikanerne tabte spillet om en ny budgetaftale i USA, lyder vurdering. Økonomien er dog den store taber.

Udmattelseskrigen om det amerikanske gældsloft fik én klar vinder, efter Demokraterne og Republikanerne i sidste øjeblik blev enige om en ny midlertidig budgetaftale, der sikrer, at USA undgår betalingsstandsning.

Efter det dramatiske forhandlingsforløb står der 1-0 til præsident Barack Obama og Demokraterne, lyder vurderingen fra flere kommentatorer.

- Republikanerne måtte give sig, og deres forestilling om, at man kunne bruge gældsforhandlingerne til at ryste præsidenten, har vist sig at være en fejlslagen strategi, siger Mads Fuglede, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet.

Republikanerne stillede flere krav for et ja til budgetaftalen - blandt andet for at bekæmpe Obamas sundhedsreform og sænke niveauet for offentlige udgifter. Men den plan faldt altså til jorden.

- Republikanerne fremstår i dag som et parti, der har svært ved at lægge en fornuftig strategisk kurs for at opnå deres politik, siger Mads Fuglede.

Situationen er dog så dårlig for den amerikanske økonomi, at alle på en måde er tabere, lyder det også fra Anne Mørk, ph.d.-stipendiat ved Syddansk Universitet.

- Men Obama har styrket sin forhandlingsposition over for Republikanerne, fordi man er vant til, at det er Obama, der går på kompromis. Men denne gang måtte Republikanerne bøje sig, mens præsidenten kom ud af det med mest værdighed i behold, siger hun.

Det er frygten for vælgernes dom, der fik den politiske højrefløj til at indgå aftalen i sidste øjeblik, lyder vurderingen.

Ifølge Mads Fuglede viser flere meningsmålinger, at Republikanerne ikke havde opbakning til deres forsøg på at bruge budgetforhandlingerne til at presse mærkesager igennem.

- Både det politiske bagland, finanssektoren og industrien i USA synes, at det var dybt åndssvagt, det de lavede. Det samme gjorde de amerikanske midtervælgere, siger Mads Fuglede.

Men Republikanernes nederlag kunne dog være blevet endnu større, hvis aftalen var faldet på gulvet, og Republikanerne havde fået skylden for en ny krise, vurderer Anne Mørk.

Kommentatorer: Budgetaftale betyder 1-0 til Obama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce