Kokke og tjenere: Dårligere løn med kristelig aftale

I løbet af året deltager kokkelandsholdet i konkurrencer rundt om i verdenen, både som hold og med kokke, der stiller op som enkelte personer eller som par. (Modfelfoto: Colourbox)
Foto: Colourbox

Kokke og tjenere: Dårligere løn med kristelig aftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På langt de fleste områder får restaurant-personalet bedre rettigheder med 3F-overenskomst, siger forsker, der har gennemgået Krifa-overenskomster på 87 restaurationer.

Hvis du drikker en øl i Nyhavn i København, er der stor sandsynlighed for, at den bliver serveret af en tjener, der har ringere løn- og ansættelsesvilkår end kolleger på andre restaurationer med overenskomst. Det skriver Avisen.dk.

Hele 20 restauranter og barer i Nyhavn har gennem Nyhavns Restauratør- og Arbejdsgiverforening (NRAF) tegnet overenskomst med Kristelig Fagforening.

Overenskomsten giver de ansatte kokke og tjenere lavere løn og ringere vilkår, end hvis de var ansat på en restaurant eller bar, der har tilsluttet sig overenskomsten mellem 3F og arbejdsgiverorganisationen Horesta.

Og dette gælder for ansatte på i alt 87 restauranter og hoteller med Krifa-overenskomst.

Det fastslår lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Emmet Caraker, der punkt for punkt har gennemgået Krifas overenskomster på de 87 restaurationer.

- Sammenligningen falder ikke ud til Kristelig Fagforenings fordel. Faktisk er der en bemærkelsesværdig forskel på overenskomsterne, siger Emmet Caraker til Avisen.dk.

Gennemgangen er lavet i forbindelse med forskningsrapporten "Kristelig Fagforening og aftalesystemet".

- 3F-overenskomsten er bedre for lønmodtagerne målt på 20 af 23 hovedbestemmelser, konkluderes det i rapporten, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Det gælder blandt andet højere mindsteløn, bedre optjening af feriedage, bedre tillæg for skæve arbejdstider og længere opsigelsesvarsler.

Til gengæld er Krifa-overenskomsterne bedre, når det gælder "fuld løn ved dødsfald, sygdom og andre særlige lejligheder".

Krifas overenskomstchef, Kurt Bech, mener, at de kristeliges overenskomster er langt mere fleksible for både ansatte og arbejdsgivere:

- Der er ingen virksomheder, der kan arbejde med 3F's overenskomst. Den er alt for dyr. Der er jo en grund til, at organisationsgraden kun er 25 procent på hotel- og restaurationsområdet, siger han til Avisen.dk.

Kokke og tjenere: Dårligere løn med kristelig aftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce