København vil ikke lade storkonflikt blive en spareøvelse

Politikerne i København har besluttet at øremærke midler, som kommunen sparer ved en eventuel lockout, så de bliver på de ramte områder. Spares der for eksempel penge på ældreområdet, skal de blive på ældreområdet, lyder det fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

København vil ikke lade storkonflikt blive en spareøvelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerrepræsentationen i København øremærker eventuelle besparelser fra en mulig konflikt til ramte områder.

Politikerne i Københavns Borgerrepræsentation har besluttet at øremærke penge, som kommunen sparer under en eventuel storkonflikt, så de bliver på de berørte områder.

Forslaget blev godkendt af alle partier i Borgerrepræsentationen torsdag. Det oplyser sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), som var med til at stille forslaget.

- Det skal sikre, at kommunen ikke får en uhensigtsmæssig fordel ved en lockout eller strejke, hvor man kan tjene penge på, at man er i konflikt.

- Forslaget sikrer, at pengene bliver på de enkelte områder og ikke kan bruges til for eksempel at dække huller i vejen i kommunen, siger hun.

Når medarbejdere strejker eller bliver lockoutet, skal arbejdsgiverne ikke udbetale løn og sparer dermed penge.

Forslaget kan blive aktuelt, fordi overenskomsterne på det offentlige område er brudt sammen. En strejke kan bryde ud fra 4. april. Arbejdsgiverne har varslet lockout, hvor de sender de ansatte hjem uden løn, fra 10. april.

En storkonflikt vil ramme bredt og lukke for eksempel skoler og daginstitutioner.

Parterne forsøger fortsat at nå til enighed i Forligsinstitutionen. Sisse Marie Welling afviser, at politikerne tager sorgerne på forskud ved allerede at tage stilling til eventuelle besparelser.

- Der er ingen tvivl om, at vi håber meget på, at de når til enighed i Forligsinstitutionen. Men vi er også nødt til at forberede os på det værst mulige scenarie. Nemlig at vi ender i strejke og lockout, siger hun.

Flere andre kommuner har vedtaget lignende forslag. Blandt andre Albertslund, Ishøj, Vordingborg, Gladsaxe, Syddjurs, Hillerød, Stevns og Nyborg. En række andre kommuner skal tage stilling til lignende forslag.

FAKTA: Storkonflikt kan bryde ud efter påske
Arbejdsgivere og lønmodtagere forhandler intensivt i Forligsinstitutionen for at afværge en storkonflikt, der kan bryde efter påske.

Overenskomstforhandlingerne for de ansatte i staten, regioner og kommuner er brudt sammen, og begge parter har varslet konflikt.

Se her, hvordan den varslede strejke og lockout kan ramme.

Det statslige område:

* Fagforeningerne har varslet strejke for 15.000 statsligt ansatte fra 4. april.

* Statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), har svaret igen med at varsle lockout for 120.000 statsansatte fra 10. april. Det svarer til to tredjedele af arbejdsstyrken.

* Lockouten rammer blandt andet embedsfolk, dele af tog- og flytrafikken og undervisningsområdet.

Det regionale område:

* Fagforeningerne har varslet strejke for 12.000 til 15.000 ansatte fra 4. april.

* Dansk Regioner har svaret igen med at varsle lockout af omkring 70.000 regionalt ansatte fra 10. april. Det svarer til cirka halvdelen af arbejdsstyrken i regionalt regi.

* Regionernes hovedopgave er at drive det danske sygehusvæsen. Lockouten vil ramme 20 sygehuse.

* Sårbare patientgrupper - herunder psykiatriske patienter - og akutte funktioner rammes ikke, mens et nødberedskab skal sørge for, at ingen patienter kommer i livsfare.

Det kommunale område:

* Fagforeningerne har varslet strejke for mindst 50.000 ansatte i kommunerne fra 4. april.

* Kommunernes Landsforening, KL, har svaret igen med at varsle lockout af omkring 250.000 ansatte. Det svarer til, at halvdelen af de kommunalt ansatte vil blive ramt.

* En lockout vil blandt andet ramme de ansatte på landets folkeskoler og daginstitutioner.

* Ældreområdet, handicapområdet og vitale infrastrukturer blandt andet kraftvarmeværker er fritaget.

Kilder: Ritzau, Danske Regioner, CFU, Finansministeriet

København vil ikke lade storkonflikt blive en spareøvelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce