Kina og Island enige om frihandelsaftale


Kina og Island enige om frihandelsaftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En frihandelsaftale er blevet en realitet mellem Island og Kina. Aftalen har været seks år under vejs.

Som det første land i Europa har Island mandag underskrevet en frihandelsaftale med Kina.

Aftalen vil udvide handlen mellem verdens næststørste økonomi, Kina, og den nordlige Atlanterhavsnation Island, som har været gennem en hård økonomisk krise, der startede i 2008.

Her blev landets næststørste bank, Landsbanki, blandt andet tvunget i betalingsstandsning af regeringen. Få dage efter måtte regeringen også overtager kontrollen i Glitnir, landets tredjestørste bank.

Den banebrydende frihandelsaftale med Kina blev underskrevet mandag, da den islandske statsminister, Johanna Sigurdardottir, var på officielt besøg i Kinas hovedstad, Beijing.

Aftalen kommer efter seks års forhandlinger mellem de to lande, så der er stor glæde fra begge parter over, at underskrifterne langt om længe er sat.

- Dette er en stor begivenhed i forhold til Kina og Islands relationer, siger den kinesiske premierminister, Li Keqiang.

- Det signalerer også vores dybe forhold, især vores økonomiske forhold, som nu er blevet løftet til nye højder, fortsætter han.

Kina har længe sagt, at de ønsker at spille en større rolle i Arktis.

I 2011 foreslog et stort kinesisk ejendomsselskab også at købe 300 kvadratkilometer jord i Island. Men forslaget udviklede sig til en række kontroverser og endte med at blive blokeret af den islandske regering.

Kina og Island enige om frihandelsaftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce