Kan man bo i Danmark og producere vin i Italien uden at eje hverken vinmark eller vineri? Ja, det kan man, og det gør Kenneth Løndahl fra Nyborg. Hans seneste satsning er et con amore-projekt på få tusinde flasker.

Peter Sisseck har skabt sig et verdensry med sin spanske vin Pingus. Prins Henriks vin fra Cahors kender de fleste danskere - om ikke andet så i hvert fald af omtale. En del har nok også hørt om Peter Vinding Diers, onkel til Peter Sisseck, og en slags nestor for danske vinproducenter i udlandet. En god håndfuld andre danskere laver også vin og i så forskellige områder som Californien, Portugal, Toscana, Bourgogne, Bordeaux og Champagne.

Og så er der Kenneth Løndahl fra Nyborg. Han slår dem alle på antallet af flasker. Men hvis du har drukket en af hans vine, har du formodentlig ikke vidst, at der var en dansk finger med i spillet. Kenneth Løndahl promoverer ikke sit eget navn på den vin, han sælger. Det står ikke på etiketten, og på bagetiketten er det kun firmanavnet, QWine, skrevet med ganske lille skrift, der indikerer, at man har en flaske vin med dansk islæt i hånden.

QWine er Kenneth Løndahls og hans italienske forretningspartner Marco Martinis fælles produktionsselskab, som årligt fremstiller omkring 1,3 millioner flasker vin fra forskellige områder i Italien. Kenneth Løndahl ejer dog ikke vinmarker spredt ud over støvlelandet - derimod har han siden begyndelsen af 1990'erne arbejdet med vin hos først H.J. Hansen, siden for Svansø og som selvstændig vinhandler i Nyborg og Horsens og så for et engelsk firma, det daværende Western Wines Ltd. (i dag hører det under Constellation Brands). Han har lært om vin fra bunden hos en række vinerier i USA, Australien, New Zealand og Frankrig.

Passion og forretning

Det har givet en stor kontaktflade med mennesker i vinens verden, og det var da også en bekendt i Italien, Marco Martini fra firmaet MGM Mondo del Vino (som producerer millioner af flasker italiensk vin), der i 2001 bad Kenneth Løndahl om hjælp til at sælge nogle af firmaets vine i Danmark. Til det formål oprettede han konsulentfirmaet W&S Direct, som med tiden også har fået andre vinproducenter som kunder.

To år senere blev samarbejdet udvidet, da Kenneth Løndahl og Marco Martini dannede selskabet QWine, som fremstiller vin på druer og most, der bliver købt hos vinbønder i forskellige egne af Italien: Piemonte, Veneto, Toscana, Marche, Abruzzo, Apulien og Sicilien. Vinen bliver produceret på vinerier rundt om i landet, hvor der er overskudskapacitet og plads til at tage QWines produktion ind.

Da Kenneth Løndahl etablerede QWine, var han allerede ejer af Vinspecialisten i Nyborg og en vinforretning i Horsens. Og selv om han mente, at han kunne klare det hele, var kroppen ikke enig. At handle med vin indebærer også mange og tunge løft, og han arbejdede, med sine egne ord, som et svin. Til sidst blev arbejdspresset for meget.

- I 2009 valgte jeg, sammen med min kone, at fokusere på QWine, og forretningen i Nyborg blev solgt til H.J. Hansen, fortæller Kenneth Løndahl, som med sin satsning på QWine har skiftet fokus. Nu sælger han vin i en noget større skala, end det er muligt fra en butik i Nyborg.

Fra en start på cirka 300.000 flasker producerer QWine nu 1,3 millioner flasker og har en omsætning på knap tre millioner euro.

- Det er jo big business, det her. Hvor meget passion for vin er der tilbage i det for dig? Er det mere forretning end lidenskab?

- Jeg har lært ad åre, at passionen alene kan ikke drive det. Du bliver også nødt til at have en forretningsdel ind. Jeg har set så mange skæbner, der har en fantastisk passion og laver nogle guddommelige produkter, men simpelthen ikke kan få det til at hænge sammen.

Lidenskaben for vin er dog ikke forsvundet fra Kenneth Løndahls professionelle virke. I 2011 købte han et parti druer i Toscana og gik i gang med at lave en rødvin helt efter sit eget hoved og for egen risiko. Vinen hedder "Cerca Trova" - søg og du skal finde - og den er Kenneth Løndahls forsøg på sammen med en anden bekendt i Italien, den engelske vinmager Tim Manning, at lave en elegant toscansk vin i burgundisk stil. Sammensætningen er 95 procent sangiovese grosso og fem procent cabernet sauvignon fra Maremma i det sydvestlige Toscana. De fleste af druerne er dyrket økologisk, vinen er vildgæret med en tredjedel af druerne ustilkede, og den har ligget på brugte, fortrinsvis franske fade i cirka 16 måneder. Processen frem til den færdige vin er dog langtfra forløbet, som Kenneth Løndahl havde forestillet sig.

Sygdom bremsede vinen

Vin er en levende substans. Gærceller omdanner sukker i mosten til alkohol, aromastoffer i vinen forandrer sig med tiden, og polyfenoler i vinen danner molekyler, der over årene bundfælder sig og ændrer både vinens farve og smag. At sætte en vins udvikling på standby er en risikabel proces. Men det blev nødvendigt, da Kenneth Løndahl i begyndelsen af 2012 var vendt hjem fra en skiferie.

Han var faldet på ferien og havde slået sig, og smerterne ville ikke gå væk. Hans læge kunne ikke finde nogen forklaring og sendte ham videre til scanning på hospitalet, som heller ikke kunne give nogen forklaring. Forår blev til sommer, og lægerne kunne stadig ikke finde ud af, hvad Kenneth Løndahl fejlede. Han kunne ikke tage på de rejser, som han havde planlagt, og det var ved at blive efterår, før han en fredag sad foran en ældre læge på Svendborg Sygehus. Han havde fået en udposning under brystet, og selv om andre læger mente, at det kunne være en byld, foreslog lægen at tage en biopsi.

Lægen var ikke længe om at konkludere, at der var tale om kræft. Kort tid efter blev udposningen opereret væk, og efter endnu en biopsi fik Kenneth Løndahl at vide, at han led af en form for knoglekræft. På sin fødselsdag den 5. november 2012 blev han ringet op af en læge fra Herlev Sygehus:

- Jeg havde en knoglemarvsbaseret kræftsygdom kaldet Ewings sarkom. Men nu ville jeg gerne til Italien og spurgte, om det ikke kunne lade sig gøre. Lægen sagde til mig: Hvis du vil have lov til at opleve en fødselsdag mere, skal du i gang med en behandling. Nu.

Kenneth Løndahl var nødt til at sætte sit vinprojekt i Toscana på standby.

- Vinen lå hos Valdonica (en vingård i Maremma, red.), og jeg aftalte med dem, at hvis det endte galt, overtog de vinen. Så måtte jeg bære udgifterne for det.

Lægerne lod Kenneth Løndahl forstå, at overlevelseschancerne ikke var udpræget gode.

- Jeg fik at vide af lægerne, at de ville give mig maks på behandlingen - alt hvad jeg overhovedet kunne tåle af kemo, skulle jeg have. Derpå en omfattende operation hvor høje sides ribben blev fjernet og slutteligt 36 strålebehandlinger.

Først i marts 2014 kunne lægerne konkludere, at behandlingen havde været vellykket. Kenneth Løndahl skal dog fortsat gå til kontrol de næste ni år.

- Det har været et hårdt forløb?

- Ja. Sarkomer er generelt ikke nogen god familie at være i, har jeg fundet ud af. Der er mange, der er forsvundet fra de stuer, jeg har været på. Men jeg var på alle mulige medikamenter og var slået halvvejs ihjel af de præparater, der skal slå sygdommen ihjel. Og når man ligger der med høj feber og ikke kan huske sit eget navn, når man ikke at se, hvad der egentlig foregår. Men det gør ens familie. De husker detaljerne, og det er nok dem, der har det hårdest.

Da Kenneth Løndahl gik i gang med de seks kemobehandlinger, var hans vin nede i Toscana kommet på gamle fade. Den måtte tilbage på ståltank, mens behandlingerne stod på.

- Der lå den, indtil jeg i 2013 følte mig så godt tilpas, at jeg sagde til Tim: Nu fortsætter vi.

Rødvinen er netop tappet

nyboSidst i 2014 blev vinen tappet på flaske, og da vi smager den en forblæst februareftermiddag på Nelles Coffee & Wine i Odense, bringer den løfter om en varmere fremtid. Den er fuld af frugt og ikke så syrepræget, som yngre sangiovese kan være. Den forlængede lagring har tydeligvis gjort vinen mere tilnærmelig i en ung alder.

Kenneth Løndahl købte i efteråret 2013 10 ton verdicchio-druer af en vinavler i Marche, og hvidvinen af disse druer er, ligesom rødvinen, fremstillet med vildgæring - men en del af mosten har lagret på nye egefade, fordi 2013-årgangen efter Kenneth Løndahls mening var så svulstig, at vinen kunne bære det. Vinen bliver først tappet nu i marts og er endnu ikke at finde i nogen butikker.

Produktionen af rødvinen fra 2011, den hvide 2013'er og de to kommende rød og hvidvine fra 2014 løber op i omkring en million kroner. Det er en satsning helt for Kenneth Løndahls egen regning.

- Det lyder som noget af det mest romantiske vin, du har lavet - i forhold til de vine QWine beskæftiger sig med?

- Du har helt ret i, at det er big business (i QWine, red.). Men jeg håber ikke, at jeg nogensinde ender med at lave big business, som nogle af mine kolleger i Italien gør. I QWine har vi en meget stor passion for kvalitet og den ægte vare. Der har været mange omtaler af fake amarone eller amarone, der er blevet blandet med tørrede druer nede fra Abruzzo eller Marche. Det er selvfølgelig noget, man altid kan påstå, men vi har aldrig haft i tankerne at spille efter andet end de regler, der eksisterer. Det, som vi fortæller folk på etiketterne, det er det, der er i flasken. Der er kælet for produktet, uanset om vinen måske kun koster 40 kroner.

- Men det her er rigtigt nok en enormt stor portion kærlighed til noget, som gerne skulle blive større. Målet er at nå op på 25-50.000 flasker af både rødvinen og hvidvinen.

Indtil videre kan du finde de første flasker af 2011 Cerca Trova hos Vinspecialisten i Nyborg, på Centralcaféen i Nyborg og Hotel Nyborg Strand og hos Doré Delicato i Særslev. Importøren i Danmark er Barrique Vin.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.

Mere om emnet

Se alle

Morfar var bartender - Kenneth blev vinhandler