Karsten Bill kan bare ikke lade være med at købe ejendomme


Karsten Bill kan bare ikke lade være med at købe ejendomme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EJENDOMME: 48-årig tidligere ekviperingshandler har ejendomme for 1,35 mia. kr.
- Jeg ved ikke, hvad det er, der driver mig. Men jeg har det nok som en narkoman, siger en af byens største besiddere af erhvervsejendomme, 48-årige Karsten Bill Rasmussen.

- Nogle gange står jeg op om morgenen og lover mig selv, at jeg ikke vil købe flere ejendomme. Tre timer senere har jeg købt én til, siger den uhøjtidelige odenseaner.

Accelereret voldsomt

Han er opvokset på Tes- dorpfsvej og forlod Odense Friskole efter 10. klasse for at komme i lære som herreekviperingshandler hos sin far i Brdr. Rasmussen i Kongensgade 43, hvor han var begyndt som bydreng et par år i forvejen.

- I 1984 købte vi sammen den første ejendom. Året efter købte vi en til, og sådan blev det ved indtil 1996, da min far døde. Siden er det accelereret voldsomt, siger Karsten Bill Rasmussen, som lukkede tøjforretningen i 2000.

Handel i to etager

Indtil da foregik handlen med habitter og silkeslips i stue-etagen, mens ejendommene blev handlet og udlejet på 1. sal.

- Men jo mere ejendommene tog om sig, jo mere utilfredsstillende blev det at drive den form for ekviperingsforretning, som vi havde, siger Karsten Bill Rasmussen, hvis farfar åbnede forretningen i 1920'erne sammen med sin bror.

- Jeg havde ikke længere tid til at være i forretningen, og det er jo nødvendigt for at kende kundernes livvidde, siger Karsten Bill Rasmussen.

Året forinden havde han flyttet administrationen af sine voksende ejendomsaktiviteter ind i den arkitektoniske perle, Filosofgangen 15, som han havde ejet siden 1995 uden at kunne få den lejet den ud.

Mursten for 1,35 mia.

I dag arbejder der seks personer i ejendommen, mens yderligere tre ansatte arbejder ude i byen "med at feje", som Karsten Bill Rasmussen siger.

Ved årsskiftet ejede han ejendomme, som ifølge hans egne regnskaber er 1,35 mia. kr. værd, mod 1,3 mia. kr. året forinden.

Selv om en del af hans aktiviteter er samlet i et virvar af anpartsselskaber, som offentligheden har adgang til, ejer han også en del ejendomme som privatperson, og regnskaberne for dem har han ingen pligt til at offentliggøre.

- Ja, det er noget af et sammensurium. Men det fungerer perfekt, og jeg har ingen planer om at samle det hele i et holdingselskab, siger Karsten Bill Rasmussen, som kan glæde sig over en robust økonomi.

366 mio. i egenkapital

Sammenlignet med en anden stor ejendomsbesidder i Odense, Rolf Barfoed A/S, er Karsten Bill Rasmussens egenkapital væsentligt større, selv om de to aktører på balancedagen ved årsskiftet begge havde mursten for i omegnen af 1,3 mia. kr.

Rolf Barfoed-koncernen beskæftiger sig primært med boligudlejning og havde ifølge seneste årsregnskab en egenkapital på 201 mio. kr.

Karsten Bill Rasmussens "sammensurium", som kun beskæftiger sig med boligudlejning i begrænset omfang, havde en egenkapital på 366 mio. kr.

- Men enhver snak om, hvem der har flest ejendomme, er ligegyldig. Det er der vist ingen af os, der går op i, siger han.

- For mig er det udelukkende tallet i nederste højre hjørne, der er interessant, siger Karsten Bill Rasmussen, som i fjor havde et samlet overskud efter skat på 48,4 mio. kr., mens Rolf Barfoed A/S havde et overskud 39,1 mio. kr.

Går rundt i byen

Årsagen til, at han på så forholdsvis kort tid har skabt sig en pæn formue, hvis han realiserede hele molevitten i morgen, tilskriver han i en vis udstrækning den ændrede struktur på markedet for erhvervsudlejning.

- Tidligere var mange at de ejendomme i midten af Odense, som jeg er interesseret i, ejet af pensionskasser, banker og forsikringsselskaber. Men man kan ikke drive en fornuftig udlejningsforretning fra København, siger Karsten Bill Rasmussen.

Han går dagligt mindst én tur rundt i centrum for at hilse på.

Fingeren på pulsen

- Du er nødt til at bo i den by, du driver udlejningsvirksomhed i, hvis det skal virke. Så du konstant har fingeren på pulsen og ser, hvor byen bevæger sig hen, siger Karsten Bill Rasmussen.

- Som gammel kludekræmmer eller ekviperingshandler kender jeg til nødvendigheden af at kunne se, hvor folk går hen, og vide, hvad der trækker dem til, siger den tidligere forretningsdrivende.

- Endelig kan du kun kende det præcise prisniveau, hvis du har din daglige gang i byen, siger Karsten Bill Rasmussen.

Følger udviklingen

Netop udlejningspriserne er han gennem årene blevet kritiseret for, men han afviser alle anklager om ublu kvadratmeterpriser og urimelige hus-lejestigninger.

- Gang på gang har det vist sig, at jeg blot følger markedsudviklingen, siger Karsten Bill Rasmussen og nævner ejendommen Kongensgade 54, hvor Bahne tidligere boede.

For fem år siden varslede han en markant huslejestigning, fordi han mente, prisniveauet siden kontraktens underskrivelse i 1994 var steget.

Men Bahne afviste at acceptere, og via en meget omtalt retssag fik Karsten Bill Rasmussen kun lov til at sætte lejen delvist op.

- Siden er lejeniveauet i byen atter steget væsentligt, og derfor er det lejemål også blevet væsentligt dyrere. Alligevel gik der kun fjorten dage, inden jeg havde fundet en ny lejer, da Bahne flyttede ud i foråret, siger Karsten Bill Rasmussen, som ikke har planer om at udvide sin forretning.

I gåafstand fra domicil

- Jeg har ikke volumensyge, og jeg er heller ikke entusiast. Så man skal ikke forvente, jeg ændrer forretningsområde, siger den jagtinteresserede odenseaner, som har et trofæ af en vandbøffel og en kudu-hjort hængende på væggene i sit kontor, hvor den brune labrador Bruno også residerer stilfærdigt i sin kurv.

- Erhvervsejendomme i Kongensgade, Vestergade og sidegaderne er stadig mit felt, siger Karsten Bill Rasmussen, som dog så småt er begyndt at tænke på et glidende generationsskifte, selv om han kun runder de 49 år på lørdag.

Næste generation klar

- Jeg har oprettet selskabet MiCa ApS, som jeg med tiden vil flytte flere og flere aktiviteter over i. Det er opkaldt efter mine døtre Michella og Ca-milla, som med tiden skal overtage det hele, siger Karsten Bill Rasmussen.

- For jeg regner ikke med at kunne spise min formue op i min levetid, siger Karsten Bill Rasmussen.

Karsten Bill kan bare ikke lade være med at købe ejendomme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce