Selskabet bag den fynske naturgas skruer voldsomt op for hanen med overskud, selv om omsætningen falder.

Sparsommelighed og effektivitet kan give gode resultater, når regnskabet skal skrives.

Det viser 2015-tallene for selskabet NGF Nature Energy (tidligere Naturgas Fyn), som blev offentliggjort mandag eftermiddag.

Overskuddet er steget voldsomt i både 2014 og 2015, og selskabet mener selv, at årsagen er effektivisering.

I det seneste år er overskuddet før skat blevet 3,5 gange større. I 2014 var det på 16 millioner kroner, mens det sidste år blev 59 millioner kroner.

Set over de seneste to år, er stigningen endnu mere imponerende, for i 2013 var overskuddet i koncernen blot på tre millioner kroner.

- Vores effektiviseringskurs har båret frugt, konstaterer administrerende direktør Ole Hvelplund i en pressemeddelelse.

Han ser også positivt på økonomien i 2016 uden dog direkte at love mere fremgang.

"Yderst tilfredsstillende"

NGF Nature Energy er ejet af de otte kommuner på selve Fyn, og har byrådsmedlem Jens Otto Dalhøj (LA), Nordfyns Kommune som bestyrelsesformand.

- Jeg finder resultatet yderst tilfredsstillende. Nature Energy har holdt en stabil kurs og med stor professionalisme nået årets målsætninger - og mere til, siger formanden ifølge pressemeddelelsen.

Fremgangen i overskuddet kommer paradoksalt nok samtidig med en kraftig tilbagegang i omsætningen.

I 2013 blev der solgt gas og andre ydelser for 1,5 milliarder kroner, men det tal var i 2015 faldet til cirka 900 millioner kroner. Det er en tilbagegang på over 40 procent.

Omsætningen påvirkes kraftigt af både vejr og pris.

2015 var et varmt år, og defor har de danske hjem ikke brugt så meget gas til opvarmningen.

Samtidig er gaspriserne i Europa faldet kraftigt. Siden 1. januar 2014 er den europæiske gaspris faldet til mindre end det halve.

Tilsammen får de to forhold NGF's omsætning til at falde kraftigt.

Desuden forlod selskabet allerede i 2013 en del af det professionelle marked, fordi priserne var faldet så meget, at nogle af kontrakterne direkte gav underskud.

Effektivt biogas

Når overskuddet alligevel stiger og stiger, skyldes det ifølge selskabet blandt andet en effektivisering af de biogas-projekter, som gaskoncernen er med i.

Den har investeret kraftigt i området og er medejer af fire biogasanlæg heraf et på Nordfyn og et på Midtfyn.

Biogassen laves af affald fra blandt andet landbruget. Tanken er, at den skal sendes ud i naturgasnettet som en grøn afløser for den traditionelle naturgas.

Også en række andre punkter er med til at gøre det nye regnskab godt.

Blandt andet har NGF fået en tilgang af kunder på netto ni procent. Det skyldes til dels, at virksomheden har vundet retten til at levere gas til de familier, der ikke selv vælger en leverandør.

Koncernen er også blevet bedre til at styre risiko og omkostninger, oplyser den.

Du kan læse hele regnskabet ved at klikke på linket herunder.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.