Indsigt

De to store uddannelsesinstitutioner University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt bliver slået sammen til én. Bestyrelsesformændene Poul Erik Madsen og Peter Zinck forklarer her, hvorfor det er en god idé.

For nogle år siden kunne man have et seminarium og en sygeplejeskole i mange byer. I dag er alt lagt sammen i kæmpestore enheder, som I nu vil gøre endnu større. Hvorfor skal alting være så stort?

Peter Zinck: Det korte svar er, at det skyldes øgede krav fra ministerium og politikere. Dels krav om årlige besparelser og dels meget store krav til ting som akkreditering, som ikke fandtes for nogle år siden. De krav er meget svære at leve op til for en lille institution.

Poul Erik Madsen: Jeg har været med til alle fusioner i UCL, og det er helt sikkert, at for eksempel et selvstændigt seminarium dengang ikke kunne have klaret de komplekse opgaver, vi har i dag. For eksempel afleverede UCL 1.000 siders dokumentation ved den seneste akkreditering.

Er en nyuddannet lærer så bedre i dag end dengang?

Peter Zinck: Ikke nødvendigvis, men vi har mere sikkerhed for, at han gennemgået det, han skal.

Hvad er så gevinsten ved alle fusionerne?

Peter Zinck: Det er helt afgørende, at denne fusion skal give bedre uddannelser. Især gennem samarbejde på tværs og ved udvikling af nye uddannelser.

Hvordan kan to så forskellige grupper samarbejde?

Poul Erik Madsen: Måske kunne man kombinere vores viden om sundhed med EAL's viden om logistik og så uddanne personer, der kan få de nye, kæmpestore sygehuse til at fungere rigtig godt.

Kan I spare penge og job?

Poul Erik Madsen: Alle uddannelser skal spare to procent hvert år, og det bliver lettere for os, når vi er sammen. EAL's IT og økonomi er outsourcet, så vi regner ikke med nogen fyringer, selv om vi forventer væsentlige stordriftsfordele.

I erhvervslivet kan fusioner være meget problematiske, nogle nyfusionerede koncerner får underskud på 100 millioner kroner. Kan det også ske for jer?

Poul Erik Madsen: Nej, det er ikke nær så kompliceret, og vi har meget stor erfaring med fusioner. Og så er det frivilligt. Begge institutioner ønsker dette, og der er god kemi mellem dem. Det er langt værre, når nogen bliver tvunget med.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Kæmpestor fynsk fusion møder modstand: - Vi risikerer at forringe kvaliteten på uddannelserne

Kæmpestor fynsk fusion møder modstand: - Vi risikerer at forringe kvaliteten på uddannelserne

Fra VVS-installatør til socialrådgiver: Fyn får ny kæmpeskole

Fra VVS-installatør til socialrådgiver: Fyn får ny kæmpeskole