Odense-gartneriet PKM har som det første gartneri i Danmark investeret i et fuldautomatisk pakkeanlæg. Gartneriet investerer i år for mere end 20 millioner kroner i automatisering, der skal fremtidssikre virksomheden.

Sæsonarbejderen er ved at være en saga blot i gartneriet PKM, Danmarks største producent af campanula-blomster.

Gartneriet i det nordlige Odense har som det første gartneri i Danmark investeret i et fuldautomatisk pakkeanlæg, der repræsenterer en investering på mere end ti millioner kroner. Anlægget blev sat i drift i starten af februar, og når det efter en indkøringsfase er i optimal drift, vil det kunne håndtere cirka 50.000 planter i døgnet.

Gartneriet PKM

Gartneriet PKM ligger i det nordlige Odense og er landets største drivhusgartneri.Gartneriet producerer årligt 20 millioner planter.

Hovedproduktionen er campanula.

Langt størstedelen af produktionen - cirka 90 procent - går til eksport.

Gartneriet ejes af Kristian Madsen, der er tidligere formand for Dansk Gartneri.

Jack Møller har været administrerende direktør i virksomheden siden 2015.

 

 

 

- På et dagskift kan vi køre mellem 20.000 og 25.000 planter igennem, og inden længe går vi over til at have to skift, så vi kan køre det dobbelte antal planter igennem, siger Jack Møller, administrerende direktør i gartneriet, der årligt producerer 20 millioner planter.

Fremtidssikring

Normalt ville PKM i skrivende stund have hyret en stab på 20-25 sæsonarbejdere til højsæsonen, der nærmer sig og kører frem til sommer, men på det punkt er 2017 ikke et normalt år.

Det automatiske pakkeanlæg erstatter løsarbejderne og vikarer, og det rummer blandt andet et visionsanlæg, der scanner hver enkelt plante helt ned til hver enkelt blomst. Anlægget tager et foto af planten og identificerer f. eks. hvor mange blomster, der er sprunget ud. Hvis det er færre eller flere, end robotten er programmeret til, når planten ikke videre.

- Det betyder, at vi har sikkerhed for en perfekt kvalitet. De planter, som ikke lever op til de krav, vi har indstillet anlægget til, bliver sendt retur i systemet. Det er kun de perfekte planter, der kommer igennem. I fremtiden bliver planterne slet ikke vurderet af mennesker, og det gør hele produktionen meget mere nøjagtig, siger Jack Møller.

Investeringen i pakkeanlægget koster på den korte bane 25-30 vikar-arbejdspladser, men den er livsnødvendig for at fremtidssikre gartneriet og de faste job, mener direktøren. Omkostningen til maskinerne tjener sig hurtigt hjem i lønomkostninger.

- Vi er nødt til det for at være konkurrencedygtige over for Holland og Tyskland, hvor virksomhederne har en fordel, fordi lønningerne ikke er så høje som i Danmark. Det er meget løntungt at stå og pakke 20 millioner planter i hånden om året, og hvis vi ikke gør noget, så kører vores udenlandske konkurrenter hen over os.

- Vi er de første i Danmark, der investerer i den her type anlæg, men i Holland har ethvert gartneri med respekt for sig selv et pakkeri af den her art, og for os betyder det, at vi kan bevare og forhåbentlig også udvide antallet af faste arbejdspladser, når vores produktion udvides, lyder det fra direktøren.

Fremtiden på PKM byder på flere investeringer og automatiseringer - blandt andet et anlæg, der kan sætte planterne i poser og udstyre dem med etiket. Dertil kommer en maskine, der kan nippe topskud stiklinger af kaktusplanter.

Det bliver i dag gjort af menneskehånd, men en maskine kan være langt hurtigere og mere nøjagtigt, og derfor vil de små kaktusplanter inden længe blive nippet af robotter.

- Den maskine, vi investerer i til sommer, kan nippe 300-400 topskud af vores kaktusplanter i timen. Det er cirka fire gange hurtigere, end det er muligt i hånden, siger Jack Møller.

Når sommerens nye robotter og maskiner er på plads, når PKM op i en investeringer på mere end 20 millioner i 2017.

Brødtekst

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.

Mere om emnet

Se alle
Fremgang for PKM: Fynsk kæmpegartneri har reddet sig op igen

Fremgang for PKM: Fynsk kæmpegartneri har reddet sig op igen

2
Fynske gartnerier sælger stort: Mors Dag er årets hit

Fynske gartnerier sælger stort: Mors Dag er årets hit

Gartneriet PKM fyrer folk igen

Gartneriet PKM fyrer folk igen