Kæmpe forskelle på Fyn: Se her hvordan det går med ledigheden i din kommune

Byggeriet af Facebooks serverpark i det sydlige Odense har skabt masser af job. Mange af dem er blevet besat af udlændinge og folk fra andre dele af Danmark, men det projektet har også været med til at sende ledigheden i Odense nedad. Arkivfoto: Michael Bager

Kæmpe forskelle på Fyn: Se her hvordan det går med ledigheden i din kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her kan du se, hvordan ledigheden har udviklet sig i de seneste 10 år i din kommune. Odense er meget hårdere ramt af arbejdsløshed end resten af Fyn. Men lige nu har kommunen held til at få barberet det problematiske tal ned, så forskellene bliver mindre.

Det er virkelig let for indbyggerne i Middelfart at få arbejde. Ved udgangen af 2017 var ledigheden i kommunen kun på 3,2 procent. Til sammenligning var den 5,5 procent i Odense - en enorm forskel. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort onsdag.

Men Middelfart er vant til lav ledighed, og dagens niveau er ikke noget særligt for Lillebæltsbyen. Man skal blot tilbage til 2015 for at finde væsentligt lavere tal, og i 2008 - før krisen - var der kun en arbejdsløshed på 1,5 i kommunen.

Selv om tallet i sig selv ser skidt ud, er Odenses statistik mere epokegørende. Byen, der nærmest har været Fyns kroniske lidelse i denne sammenhæng, er nu nået ned på en arbejdsløshed, der ikke er set lavere siden marts 2009. Den fynske ledighed er faldet kraftigere end i resten af landet, og det skyldes i høj grad udviklingen i Odense. Der kan være mange statistiske forklaringer på tallene, men noget tyder på, at der er ved at ske noget vigtigt og positivt med Odenses problemer.

Set over den sidste halvdel af 2017 har Odense taget det største spring opad, efterfulgt af Nordfyn og Ærø.

- Det er lidt af et paradoks, at Odense har ligget så højt. Det er svært at se, hvorfor byen skal have det så svært med ledigheden. Nu bliver man hjulpet på vej af højkonjunkturen, der tilsyneladende får skubbet nogle af de sværere tilfælde ud af arbejdsløshedskøen. Men det er endnu ikke til at vide, om der er tale om en strukturel forbedring for eksempel for arbejdsløse med fremmed baggrund, som har været et beskæftigelsesmæssigt problem i byen, siger chefanalytiker Jan Størup, Nordea.

Kortet over Fyn herunder viser tydeligt, at Middelfart på den ene side og Odense/Langeland på den anden side er ekstreme. Resten af øens kommuner ligger tæt sammen med forholdsvis små forskelle.

I grafikken herunder kan du se, hvordan din kommune har klaret sig i kampen mod ledigheden. Du kan klikke på højre- og venstre-pilene eller på bynavnet i midten, så kommer du videre til de øvrige fynske kommuner.

Kæmpe forskelle på Fyn: Se her hvordan det går med ledigheden i din kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce