KL: Vi indgår kun i reelle forhandlinger - andet er spild af tid

Kommunernes chefforhandler Michael Ziegler spilder KL ikke tid på forhandlinger om lærernes arbejdstid, der ikke reelle.

KL: Vi indgår kun i reelle forhandlinger - andet er spild af tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det lyder i fagforeningernes optik, som om reelle forhandlinger er, at KL lægger sig fladt ned, siger KL.

På arbejdsgiversiden kan man slet ikke genkende et billede af, at møder og snak med lærerne om arbejdstid ikke er de reelle forhandlinger, som fagforeningerne efterspørger.

Ifølge borgmester Michael Ziegler (K), formand for løn- og personaleudvalget i kommunernes organisation KL, har KL holdt 11 forhandlingsmøder med lærerne. Heraf har de 10 handlet om arbejdstid.

- Vi spilder ikke vores tid på forhandlinger, der ikke er reelle. Men det betyder jo ikke, at parterne kan blive enige. Det lyder lidt i den her sag, som om reelle forhandlinger i fagforeningernes optik er, at KL lægger sig fladt ned, siger han.

- Men det er selvfølgelig svære forhandlinger, fordi det er et tema, som begge parter har meget dybfølte meninger om, og hvor vi har en historik med os, tilføjer Michael Ziegler.

Ifølge fagforeningerne for de offentligt ansatte er arbejdsgiverne i kommuner og stat ikke villige til at indgå reelle forhandlinger om en ny arbejdstidsaftale for lærere og undervisere.

Derfor er overenskomstforhandlingerne for samtlige offentligt ansatte sat på pause, indtil lærerne har udsigt til en ny arbejdstidsaftale.

Lærernes arbejdstid er i dag reguleret af en lov. Den kom som følge af et politisk indgreb efter en lockout i 2013.

- Tirsdag var jeg selv med i et fire timer langt forhandlingsmøde. Der var pauser flere gange, hvor vi gik hver til sit for at drøfte det, som modparten lagde frem. Det kendetegner for mig reelle forhandlinger, siger Michael Ziegler.

Arbejdsgivere og lønmodtagere udvekslede deres krav til forhandlingerne i slutningen af sidste år. Lønmodtagerne kræver blandt andet mærkbare lønstigninger, hvilket arbejdsgiverne på forhånd har afvist.

Ifølge tidsplanen skulle forhandlingerne være gået i gang for alvor lige efter nytår.

Og forløbet er ifølge Michael Ziegler snart ved at være så presset på tid, at der kan være områder, der simpelthen ikke bliver tid til at behandle.

- Det er ikke en trussel. Det er bare en konstatering. Disse forhandlingsforløb plejer i forvejen at trække tænder ud. Når der så skæres en måned af forløbet, så bliver det rigtig svært at nå, siger han.

KL mødes med lærerne igen torsdag.

FAKTA: 745.000 offentligt ansatte skal forny overenskomster
745.000 ansatte i kommuner, regioner og staten skal have forhandlet nye aftaler om løn og arbejdsvilkår på plads i løbet af de kommende måneder.

Fagforeningerne har dog indgået en slags musketered om, at de ikke vil indlede forhandlinger på deres områder, før lærere og undervisere har udsigt til en ny arbejdstidsaftale.

Læs om overenskomster og forhandlinger her:

* En overenskomst er en aftale mellem et fagforbund og en arbejdsgiverorganisation.

* Aftalen omhandler forhold som løn, arbejdstid, ferie, efteruddannelse, indbetaling til pension, særlige rettigheder for seniorer og vilkår under sygdom og barsel.

* Der forhandles typisk om nye aftaler hvert andet eller tredje år.

* I 2017 er overenskomsterne fornyet for cirka 600.000 ansatte i det private erhvervsliv.

* I 2018 er det de ansatte i det offentlige, der skal have nye aftaler på plads, inden de gamle udløber 1. april.

* Forhandlingerne er begyndt i løbet af efteråret, hvor de faglige organisationer formulerer og prioriterer krav på vegne af medlemmerne.

* Herefter koordineres fælles krav i forhandlingsfællesskaber på det statslige, det kommunale og regionale område.

* Forhandlingerne går for alvor i gang i midten af december, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere udveksler krav.

* Forhandlingerne er planlagt til at være afsluttet med udgangen af februar.

* Hvis parterne på et område ikke selv kan blive enige, overgår forhandlingerne til Forligsinstitutionen. Her træder en mægler til.

* Hvis enten arbejdsgiverne eller lønmodtagerne forkaster et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen, bliver der konflikt.

* I sidste ende kan en konflikt ende med, at regeringen må blande sig og løse konflikten med et lovindgreb.

Kilder: Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) på Københavns Universitet, Ritzau.

KL: Vi indgår kun i reelle forhandlinger - andet er spild af tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce