Julehandel cementerer Amazons plads på e-handlens trone

Milliarderne er rullet ind hos Amazon under den amerikanske jule- og black friday-handel.

Julehandel cementerer Amazons plads på e-handlens trone

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De virtuelle kasseapparater har travlt hos Amazon, der sælger alt fra bøger til dagligvarer, viser regnskab.

Den virtuelle detailhandel Amazon fortsætter med at udvide sit salg. Det viser regnskabet for sidste kvartal af sidste år ifølge Reuters.

Her steg salget med 38 procent til 60,5 milliard dollar.

Amazon er i særlig grad lykkedes med at få julehandlende amerikanere til at lægge pengene i deres kasse frem for i konkurrenternes eller i fysiske butikker.

Amazon har gennem flere år oplevet vækst og har udfordret de fysiske butikskæder. Torsdag kunne investorer og kunder dog måle Amazons succes op mod en af de virtuelle konkurrenter.

Kinesiske Alibaba, der ligesom Amazon handler med varer på internettet, afleverede tidligere torsdag regnskab. Her var begejstringen mindre.

Omsætningen var steget, og den kinesiske e-butik kunne registrere et overskud. Men overskuddet var overraskende småt ifølge analytikere, der havde forventet mere.

Amazons kvartalsregnskab dækker over både den amerikanske helligdag thanksgiving og den følgende handelsdag black friday samt julehandlen.

Derfor var det forventet, at evigt voksende Amazon ville slå rekord i omsætning, hvilket holdt stik.

En omsætning på over 360 milliarder kroner over de tre måneder, var dog et stærkere resultat end ventet.

Det stærke salg var med til at øge overskuddet, men som vanligt har Amazon valgt at investerer en stor del sin indtjening i nye tiltag.

Blandt andet vil Amazon kaste penge i en tv-serie, der skal efterfølge filmtrilogien over J.R.R. Tolkiens bøger Ringenes Herre.

FAKTA: Sådan tjener Amazon sine penge uden butikker
I 1994 kunne man for første gang købe bøger via sin computer gennem Amazon. Køberen behøvede ikke gå i en boghandel men kunne bestille sin bog og få den leveret til døren.

Siden har Amazon udvidet og sælger i dag meget mere end blot bøger.

Her kan du læse, hvordan Amazon-forretningen kører rundt - helt uden butikker:

* Amazon sælger i dag varer på lige fod med store detailkæder i USA. Man kan købe elektronik, bøger, dagligvarer, sportsudstyr, tøj, skønhedsprodukter og ting til køkken og hjem.

* Kernen i Amazons forretning er salget af detailvarer, som står for en omsætning på 545 milliarder kroner.

* Men Amazon fungerer også som en virtuel markedsplads for andre, der ønsker at sælge deres varer. Amazon tager en del af prisen, og scorede sidste år 137 milliarder kroner på den forretning.

* Derudover tilbyder Amazon også it-tjenester. Det er eksempelvis såkaldt cloud-computing. Det kan være dataopbevaring, hvor store mængder data ikke er gemt på en server, men kan tilgås på internettet. Det indbringer 72,8 milliarder kroner.

* Amazon har også taget handsken op og har udfordret Netflix som streamingtjeneste. Den del af forretningen hedder Amazon Prime.

* Amazon Prime fungerer som et abonnement, hvor kunder betaler for hurtig levering og adgang til musik og film på nettet. Medlemsskaren er tidligere blevet anslået til 80 millioner mennesker, men den er voksende.

* Derudover producerer Amazon også sine egne film og serier. I 2017 blev tæt på 27 milliarder kroner investerer i produktioner fra Amazons side. Det er mere en dobbelt så meget som eksempelvis konkurrenten HBO.

* Amazon er også så småt begyndt at tjene penge på reklamerne på hjemmesiderne. Omsætningen ligger indtil videre på et mindre milliardbeløb i kroner.

* Amazon-grundlægger Jeff Bezos indtog i januar titlen som verdens rigeste.

Kilder: Forbes, Amazon, Fortune Magazine, Business Insider.

Julehandel cementerer Amazons plads på e-handlens trone

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce