Jørgen & Jørgines far spekulerer videre


Jørgen & Jørgines far spekulerer videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SPALTNING: Generationsskifte gennemført, grundlægger stifter selskab til formuepleje

Grundlæggeren af Jørgen & Jørgine-kæden har overladt sit livsværk til sine tre børn, men 74-årige Jørgen Nielsen fortsætter med at pleje sine investeringer i et nystiftet selskab, som endnu mangler at få et navn.

I forsommeren overdrog han den daglige drift til Jesper, Susan og Søren, der allerede var aktionærer i selskabet.

Med tilbagevirkende kraft er Jørgen Nielsen nu i færd med at overdrage dem yderligere nogle aktier, så de pr. 1. oktober 2004 ejer 90 procent af familieaktieselskabet.

Som betaling overtager hans nye selskab hovedparten af Jørgen & Jørgines værdipapirbeholdning, som på balancedagen var opgjort til 169 mio. kr.

- Jeg har ikke længere så meget at skulle have sagt i det daglige. Men jeg er sgu' ikke pensionist af den grund, siger Jørgen Nielsen.

26 butikker siden 1961

Med en baggrund som herreekviperingshandler åbnede han i 1961 Jørgens Herremagasin på Faaborgvej.

Siden er det blevet til 15 Jørgen & Jørgine-butikker, fire Z-UP-forretninger, fem Bison-butikker, en Peroni- og en skoforretning.

Fra 1993 har han egenhændigt investeret hovedparten af selskabets overskud i aktier, som bortset fra 2001 og 2002 har givet pæne afkast.

Forrige år var resultatet på de finansielle poster et plus på 43 mio. kr., og i fjor kastede aktieporteføljen 32 mio. kr. af sig.

Hans strategi er præget af tålmod og fornuft, og han giver sig hverken af med tekniske analyser eller investeringer i foreninger.

Han rekvirerer heller ikke regnskaber, undersøger ledelsesforhold eller går til generalforsamlinger.

- Det er måske for dårligt eller amatøragtigt. Men det går alligevel, siger Jørgen Nielsen, der dog har en investeringsrådgiver i Nordea, som han af og til taler med.

- Men vi gør ikke altid, hvad der bliver foreslået, siger Jørgen Nielsen.

Stille og rolig

Han giver sig heller ikke af med day-trading, altså mange kortvarige handler med begrænset udbytte i løbet af en handelsdag.

- Det er ikke mig. Jeg har altid levet et stille og roligt liv, siger Jørgen Nielsen, som i dag kan tillade sig at sove længe.

Uanset, om han opholder sig hjemme i Dalum, i et af sine to sommerhuse eller på kontoret, tænder han for en computer ved 9.30-tiden, når børserne i Danmark og Sverige åbner.

I løbet af dagen bruger han yderligere tre-fire gange et kvarter på at tjecke kurser, senest ved 21-22-tiden, når de amerikanske børser lukker.

- Det kan lyde som om, jeg bruger megen tid på det. Men jeg har skruet en del ned, siger Jørgen Nielsen fra hovedsædet på Hvidkærvej, hvor han tidligere opholdt sig på 10-12 timer om dagen.

Efter en lang sommerferie, som han selv kalder det, er han nu vendt tilbage i en rutine, hvor han dagligt opholder sig i firmaet tre-fire timer.

Kun danske aviser

- Det er stadig vigtigt at følge med, siger Jørgen Nielsen, som udover børsernes egne hjemmesider bruger en del tid på at orientere sig via den danske finansavis Børsen samt i mindre grad via Jyllands-Posten og Fyens Stiftstidende.

Derimod læser han ikke udenlandske finansaviser eller -magasiner hverken på papir eller i elektronisk form på internettet.

Han har ikke klarhed over, hvordan hans samlede investeringer er gået, siden han begyndte at handle aktier for godt 10 år siden.

- Men jeg har bestemt fået forrentet pengene, selv om der også har været dårlige perioder især i 2001 og 2002, siger Jørgen Nielsen.

Han bruger heller ikke de såkaldte stop loss- eller stop profit-principper, som består i på forhånd at sætte sig nogle grænser for, hvor langt en aktiekurs må bevæge sig, inden papiret sælges.

I teorien skal stødpudeprincippet forhindre, at en investor eller spekulant bliver følelsesmæssigt involveret i en aktie og glemmer at tage tab eller gevinst i tide.

- Jeg tænker meget langsigtet. Desuden har jeg det dårligt med at sælge, siger tøjhandleren, der er sin egen porteføljemanager.

- Heldigvis har vi holdt fast i en del it-aktier, som siden kollapset i 2001 har rejst sig igen, siger tøjmanden, som hidtil har sat sine penge i bank-, it- og handelsaktier.

Fem store papirer

Derimod har han undgået at investere i industri-, bioteknologi- og medicinalbranchen.

Ud af de 169 mio. kr., selskabet har aktier for, har han investeret godt 130 mio. kr. i blot fem aktier, hvoraf de tre er svenske.

Størst er posten i tøjkollegaen og -konkurrenten Hennes & Mauritz, mens han også har for tocifrede millionbeløb investeret i tyske Mobilcom, Nordea, Ericsson og Svenske Handelsbanken.

Jørgen & Jørgines far spekulerer videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce