Jernstøberi går ind i verdensmålene

Tasso beskæftiger 60 ansatte på jernstøberiet i Odense, og direktør Kristian Pedersen tager nu endnu et skridt i kampen for større bæredygtighed. For fire år siden investerede virksomheden i et anlæg, der kan sende overskudsvarmen ind i Fjernvarme Fyns systemer. Foto: Sophia Juliane Lydolph

Jernstøberi går ind i verdensmålene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske virksomheder er på vej til at spore strategierne ind på FN's verdensmål, fordi løsningen på verdens udfordringer rummer et gigantiske forretningspotentiale. DI og Industriens Fond er klar med et projekt, der skal hjælpe 20 virksomheder i mål - heriblandt Tasso fra Odense.

Odense: Grundfos gør det.

Danfoss gør det. Arla og Vestas gør det. Og Danish Crown er netop begyndt med det.

En række af Danmarks største virksomheder er gået i gang med at sætte handlinger på FN's 17 udpegede verdensmål. Samstemmende lyder det, at verdens store udfordringer kræver bæredygtige løsninger, og for danske virksomheder kan verdensmålene vise sig som en forretningsmæssig gave. For andre kan det være livlinjen væk fra en brændende platform.

Hvert selskab vælger de FN-mål ud, som giver mest mening i koncernen. Hos mælkegiganten Arla er det eksempelvis nummer 2 (stop sult), 8 (anstændige jobs og økonomisk vækst) og 12 (ansvarligt forbrug og produktion), mens pumpevirksomheden Grundfos har fokus på nummer 6 (rent vand og sanitet) og 13 (klimaindsats).

I Bjerringbro har CEO Mads Nipper i øvrigt udnævnt sig selv til øverste bæredygtigheds-boss og nedlagt CSR-afdelingen, fordi CSR nu er en del af kerneforretningen, og fordi Grundfos-direktøren mener, at bæredygtighed får lige så stor betydning for virksomhederne i de kommende 15 år som digitaliseringen.

Fra filantropi til forretning
'Fra filantropi til forretning' har til formål at omsætte FN's verdensmål til handleplaner for 20 udvalgte virksomheder samt at opnå ny viden, afprøve nye metoder i implementeringen af verdensmålene og skabe klasseeksempler herpå for andre virksomheder.Industriens Fond støtter projektet med fem mio. kroner. For de deltagende virksomheder er der en medfinansiering på 20.000 kroner samt egne rejseomkostninger.

Projektet har forventet start i april og frem til udgangen af 2019. Formålet er delt ind i fire faser: 1) Afklaring af erfaringer og udvælgelse af mål, 2) revidering og opdatering af strategier, 3) implementering af verdensmål, og 4) evaluering og vidensdeling.

Arrangøren er Dansk Industri.

Derudover åbner projektet op for en delvis finansiering af konkrete, individuelle forløb for 12 virksomheder.

Verdensmål ned i øjenhøjde

Dansk Industri er også hoppet om bord. Interesseorganisationens seneste topmøde handlede netop om verdensmålene og mulighederne for danske virksomheder især inden for nationale styrkeområder som vand, grøn energi, fødevarer og lægemidler.

Næste skridt er det to-årige forløb 'Fra filantropi til forretning' for 20 udvalgte virksomheder som Industriens Fond støtter med fem mio. kroner. Projektet begynder i april og løber til udgangen af 2019.

- Vi har 12 af 20 virksomheder på plads, men rekrutteringen er stadig i gang. Det er både store og små fra forskellige brancher, som vi skal hjælpe med at få verdensmålene bragt ned i øjenhøjde og ind i forretningsmodellerne. Samtidig skal case-virksomhederne være med til at inspirere andre. Verdensmålene passer perfekt til dansk erhvervsliv. Det er en ny bane at spille på, hvor vi generelt klarer os godt, siger Peter Thagesen, underdirektør, afsætningspolitik, DI.

Peter Thagesen, underdirektør, DI. Pressefoto
Peter Thagesen, underdirektør, DI. Pressefoto

Styrken er også svagheden

Underdirektøren peger på, at der er tale om meget ambitiøse mål frem mod 2030, men verdenssamfundet har tidligere nået bemærkelsesværdige resultater ved at følge en fælles strategi.

- FN's verdensmål afløser de tidligere Millennium Goals fra 2000-2015, men denne gang er den private sektor tænkt med ind som en afgørende faktor, fordi mange af løsninger netop ligger her, forklarer Peter Thagesen og fortsætter:

- Vi oplever generelt stor interesse for at komme til at arbejde med verdensmålene, fordi de rummer gode forretningsmuligheder, men jeg møder også stadig virksomheder, som ikke har hørt om dem endnu. Derfor er den kommunikative indsats fortsat vigtig. Styrken i verdensmålene er bredden i dem, men det er også svagheden. For hvor skal man begynde? Det er det, som virksomhederne i det nye projekt nu skal finde ud og vise vejen for.

Støberi med stort strømforbrug

En af de udvalgte virksomheder er jernstøberiet Tasso i Odense. Her forventer direktør Kristian Pedersen, at forløbet vil give virksomheden endnu bedre mulighed for at positionere sig positivt:

- Vi er ikke begyndt med verdensmålene endnu, men det ligger i naturlig forlængelse af, at vi siden 2010 har været en del af MiljøForum Fyn og blev ISO 14001-certificeret sidste år. Som storforbruger af energi har vi fokus på vores rolle og muligheder her, men skal vi rykke os, så skal vi have forretningsdelen med. Vi leverer støbejern i stangform, hvor 90 procent går til eksport, og miljøtiltag kan være med til at differentiere os i markedet. Samtidig har jeg en klar forventning om, at vi i fremtiden vil blive mødt med eksterne krav på området, og på denne måde kan vi sikre os at være godt forberedt til det.

Tasso-direktøren vil ikke på forhånd lægge sig fast på hvilke verdensmål, der kommer i spil på jernstøberiet i Odense.

- Det er det, vi skal have afklaret igennem projektet, men vi bruger meget strøm i produktionen, og kan vi indtænke ny teknologi eller nye metoder og samtidig spare penge den vej, så vil det naturligvis være interessant for os, siger Kristian Pedersen.

Jernstøberi går ind i verdensmålene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce