Janet Yellen er nomineret som ny centralbankchef i USA

Barack Obama og Janet Yellen, onsdag i Det Hvide Hus.
Foto: Charles Dharapak/AP/POLFOTO

Janet Yellen er nomineret som ny centralbankchef i USA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Yellen er den første kvinde, som kommer til at lede den amerikanske centralbank.

Præsident Barack Obama nominerede onsdag den 67-årige Janet Yellen som ny chef for USA's centralbank.

Den amerikanske præsident understreger, at beslutningen om, hvem der skal være centralbankchef er en af de vigtigste, som han træffer som præsident.

Han roser samtidig den afgående centralbankchef, Ben Bernanke, for hans store indsats og kalder ham en "stabiliserende kraft i den amerikanske økonomi."

Yellen, der er den første kvindelige leder af centralbanken, har været næstformand for den amerikanske centralbank siden 2010.

I en erklæring, hvor Yellen takkede Obama for hans tillid til hende, siger hun at "den amerikanske økonomi og det finansielle system er blevet stærkere - ikke mindst takket være Bernankes indflydelse".

- Der må gerne være en livlig debat i centralbanken, men derefter må der være enhed bag dens beslutninger, siger hun og tilføjer, at det er centralbankens opgave at tjene hele den amerikanske befolkning.

Yellen, der skal godkendes af Senatet, inden hun kan indsættes i den magtfulde stilling, er blevet nomineret på et tidspunkt, hvor USA er i dyb krise på grund af lammelse i Kongressen.

Landet står uden et nationalt budget, og hundredtusinder af offentligt ansatte er sendt hjem uden løn. Og i næste uge udløber tidsfristen for en ændring af det amerikanske gældsloft.

Republikanerne truer med at blokere for et nyt gældsloft og dermed sende USA i betalingsstandsning, medmindre præsident Barack Obamas sundhedsreform - Obamacare - udsættes.

Hvis ikke Kongressen i tide styrer udenom og hæver landets gældsloft på 16.700 milliarder dollar vil det kunne få alvorlige følger for den globale økonomi.

Som Bernanke er Yellen optaget af at holde renten lav, og hun er mindre fokuseret på inflation. Hun støtter centralbankens meget store opkøb af statsobligationer - for tiden 85 milliarder dollar om måneden - for at understøtte den amerikanske økonomi, der stadig skranter efter finansmarkedernes sammenbrud i 2008.

Obamas foretrukne til posten var Larry Summers, som var hans økonomiske rådgiver i de første år efter finanskrisen.

Men mange demokrater stejlede. De beskyldte Summers for som finansminister under tidligere præsident Bill Clinton at have slækket reglerne over for bankerne og dermed medvirket til sammenbruddet i 2008.

Senatet ventes at godkende Yellen.

Janet Yellen er nomineret som ny centralbankchef i USA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce