Iværksætterlån hitter på Fyn: Statslig indsprøjtning fik it-komet til at flyve

Softwarevirksomheden Umbraco har især de seneste 18 måneder haft vind i sejlene, efter et lån gav mulighed for at ansætte ekstra medarbejdere. Arkvifoto:

Iværksætterlån hitter på Fyn: Statslig indsprøjtning fik it-komet til at flyve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2014 har iværksættere kunnet modtage et statsligt lån fra Vækstfonden, og softwarevirksomheden Umbraco er én af 29 fynske virksomheder, som har benyttet sig af muligheden. Lånet har været afgørende for, at virksomheden fik rullet sine softwareløsninger ud til flere kunder.

Ikke kun København og Aarhus kan opfostre it-virksomheder som rækker mod skyerne. På halvandet år er odenseanske Umbraco, som laver software til at bygge hjemmesider med, vokset fra 20 til 40 mand og forventer, at omsætningen i 2017 er steget med mindst 80 procent i forhold til året før.

En del af væksten de seneste 18 måneder forklares med noget så simpelt som et lån. Et mindre millionbeløb, som fra efteråret 2016 og frem især er brugt på at ansætte nye medarbejdere.

- Når man laver software, som vi gør, så er den vigtigste ressource medarbejdere, som kan udvikle, supportere og sælge produktet. Det er en udgift til at begynde med, hvor afkastet kommer på lidt længere sigt - så uden det her lån til at rekruttere for, havde vi næppe kunnet skyde forretningen så meget i gang, som vi har gjort, siger Poul Jensen, økonomiansvarlig i Umbraco.

Støtte til 194 fynske firmaer
Vækstfonden giver også andre former for støtte. Samlet har 194 fynske virksomheder fået finansiering gennem lån, garantier og kautioner fra Vækstfonden - heriblandt 58 fynske virksomheder i 2017.

Flest lån er givet til virksomheder inden for forretningsservice og anden service samt detail- og engroshandel, henholdsvis 27 og 26 procent. 25 procent til landbrugsvirksomheder, 17 til fremstillingsfirmaer og fem procent til bygge- og anlægsvirksomheder.

Yderligere vælger Vækstfonden nogle gange at investere i virksomheder, hvor fonden dermed bliver medejer af firmaet. På Fyn drejer det sig om i alt 14 virksomheder.
Poul Anders Lerche Jensen blev ansat som CFO (økonomiansvarlig) i Umbraco i begyndelsen af 2017. Privatfoto
Poul Anders Lerche Jensen blev ansat som CFO (økonomiansvarlig) i Umbraco i begyndelsen af 2017. Privatfoto

Låner af staten

Der er tale om et såkaldt iværksætterlån, som 29 fynske virksomheder nu har gjort brug af, siden det for nogle år siden blev lanceret af Vækstfonden - statens udviklingsfond, som skal støtte vækst i små og mellemstore firmaer.

At Umbraco valgte en statslig indsprøjtning, skyldtes det, der er velkendt for mange iværksættere: Pengeinstitutter er generelt tilbageholdende med lån til mindre og nye virksomheder, som ikke har levet længe nok til at vise, de er en rentabel forretning.

- Mulighederne var ikke udtømte, men i hvert fald få. Da vi ikke kunne få yderligere lån i banken, blev der også talt om investorer, for eksempel business angels, men opfattelsen var, at vi ikke ønskede at inddrage yderligere fremmedkapital til forretningen - det skulle ikke blive til andres projekt, så derfor var det her lån en fantastisk mulighed, fortæller Poul Jensen, som dog tilføjer, at han blev ansat i begyndelsen af 2017 og derfor kun er blevet fortalt om overvejelserne op til lånet.

Statslån holder firmaer flydende
46 procent af alle nystartede virksomheder må dreje nøglen om inden for tre år, viser en analyse fra Vækstfonden.

Til sammenligning er det 14 virksomheder - 4,7 procent - ud af de 301 virksomheder på landsplan, som Vækstfonden siden 2014 har givet et iværksætterlån, der nu er gået konkurs.

29 fynske iværksættere har i perioden 2014-2017 fået iværksætterlån fra Vækstfonden.

På landsplan er der udlånt en milliard kroner til de 301 virksomheder.

Sigter mod mere

Lånet er blandt andet skudt i Umbracos kerneforretning. Det vil sige salg af support- og service-løsninger til dem, som henter firmaets gratis open source CMS-kode - den software, som blandt andet bruges til at bygge hjemmesider med. Den del af forretningen er gødet med i alt 12 nye medarbejdere siden 2016.

Samtidig er en del af pengene brugt på det, firmaet ser som dets fremtidige levebrød: softwaren Umbraco Cloud. Med den kan kunder lagre deres hjemmeside på internettet - i skyen - i stedet for at have CMS-koden liggende på deres computer og selv sørge for at opdatere koden. Det kan lyde teknisk, og den vigtigste pointe er blot, at Umbraco Cloud sælges direkte, mens firmaet hidtil mest har omsat ved indirekte salg.

- Vores cloud-løsning er meget mere skalerbar end vores indirekte salg fra open source Umbraco CMS. Inden vi tog lånet, var Umbraco Cloud næsten færdigudviklet, og siden har vi ansat ekstra medarbejdere til at få produktet finpudset, supporteret og ikke mindst solgt. Vi omsætter stadig mest på service og support til vores gratis CMS-kode, men vi tror på, at vores cloud-løsning de kommende år kommer til langt at overstige den forretning.

Dyrere end banken

Vækstfondens iværksætterlån har et rentespænd på mellem otte og 12 procent, oplyser fonden. Og selvom lånet ofte vil være dyrere end et almindeligt banklån, kunne man i Umbraco sagtens finde på at gøre brug af det igen.

- Nogle vil sige, det er en dyr form for finansiering, men der er jo også en grund til, at banken ikke vil låne: Vækstfonden tager en stor risiko ved at låne ud til de her relativt nye firmaer. Så kommer vi ud i en situation igen, hvor vi tænker, at vi kan give forretningen en indsprøjtning, men hvor banken ikke vil låne yderligere, så vil vi bestemt overveje et iværksætterlån igen, siger økonomiansvarlig Poul Jensen.

Iværksætterlån hitter på Fyn: Statslig indsprøjtning fik it-komet til at flyve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce