Iværksættere ryger ud af landet, når de skal til at tjene penge


Iværksættere ryger ud af landet, når de skal til at tjene penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jurister spænder ben

Politikerne melder sig nu i det kor, som kritiserer, at den danske udlændingelov betyder, at dygtige iværksættere smides ud af landet. Selv om Copenhagen Business School (CBS) således årligt uddanner omkring 20 udenlandske iværksættere, kan de færreste nemlig efterfølgende få opholdstilladelse, sådan som lovgivningen er skruet sammen.

Næstformanden for De Radikales folketingsgruppe, Morten Østergaard, mener, at sagen illustrerer problemet med de danske regler - og hvordan de administreres.

- Her har vi en person, som har fået en uddannelse i Danmark og kan bidrage til det danske erhvervsliv, men i stedet sætter vi igen systemet før personen. Det får alle de flotte ord til klinge hult, når regeringen snakker om, at Danmark skal være verdens førende iværksætterland. Hvis den her afgørelse skyldes reglerne, så bør reglerne laves om. Vi skal selvfølgelig ikke bekoste en uddannelse på et menneske for så at smide vedkommende ud, siger Morten Østergaard.

Ny Alliances integrationsordfører, Jørgen Poulsen, foreslår, at den såkaldte green card-ordning gøres mere lempelig og tilpasses iværksættere som uddannes på CBS.

Det hele sander til

- Regeringens ministre taler ofte og højt om iværksætteri med både begejstring og entusiasme, men beklageligvis sander det hele til i de sædvanlige plageforanstaltninger, når det kommer til at byde udlændinge med kvalifikationer velkommen. Denne regering har i udlændingepolitikken mere end svært ved at håndtere andet end udvisninger og klientgørelse af udlændinge. Det er udtryk for et system, der ikke tænker, siger Jørgen Poulsen.

Den samme melding kommer fra erhvervslivet og iværksætterorganisationer.

Copenhagen Business School uddanner årligt omkring 20 udenlandske iværksættere.

Ifølge specialkonsulent på skolens Career Center Finn Kjerulff Hansen giver det ikke mening at uddanne udenlandske iværksættere, sådan som lovgivningen er skruet sammen.

Arbejdet er spildt

- Hele vores arbejde herinde er spildt, hvis vi ikke kan hjælpe de udenlandske studerende til at blive gode iværksættere i Danmark, siger Finn Kjerulff Hansen til Politiken.

I dag kan man som højtuddannet iværksætter kun blive i Danmark, hvis man allerede har en god idé. Men den gode idé vurderes ikke af fagfolk inden for iværksætteri og innovation, men derimod af jurister i Udlændingeservice.

- Hvad kan en juridisk sagsbehandler vide om, hvad der er et højt innovativt produkt? Hvis man skal have den lovgivning, vi har nu, så kan man i det mindste sætte nogen, der ved noget om innovation og forretningsledelse, til at vurdere sagerne. Man kunne give sagsbehandlerne mulighed for trække på fagfolk og eksperter på området for at sikre en retfærdig behandling, siger han.

Sidste år tildelte Udlændingeservice kun to opholdstilladelser til udenlandske iværksættere. 18 fik afslag. (ritzau)

Iværksættere ryger ud af landet, når de skal til at tjene penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce