Islandsk askesky truer det danske luftrum


Islandsk askesky truer det danske luftrum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Askesky fra det islandsk vulkan kan nå Danmark inden for få dage, hvis den voldsomme aktivitet fortsætter.

Fortsætter den islandske vulkan Grimsvötn med at skyde askepartikler højt i vejret, kan det danske luftrum inden for få dage igen blive voldsomt generet.

DMI's flyvemeteorolog Søren Brodersen vurderer, at der i løbet af de kommende dage vil være en strøm af askepartikler, som bevæger sig mod det europæiske luftrum og det danske, hvis vulkanens voldsomme aktivitet ikke dør ud.

- Så hvis den ikke falder sammen, har vi et askeproblem tirsdag eller onsdag, siger han til Berlingske.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er flyselskaber også advaret om, at asken kan nå det nordlige Skotland tirsdag, mens dele af England, Frankrig og Spanien kan blive ramt torsdag og fredag.

Grimsvötn er den mest aktive vulkan i Island, men det nuværende udbrud er usædvanligt voldsomt. Den har smidt askepartikler 20 kilometer op i atmosfæren, men ifølge vulkanolog Rikke Pedersen er det værste nok overstået.

- Vulkanens aktivitet er nedadgående, og askesøljen er allerede nede på 10 kilometer, siger Rikke Pedersen fra Nordisk Institut for Vulkanologi i Island.

Hun fortæller også, at der er tale om langt grovere partikler end fra vulkanen Eyjafjallajökull, som sidste år lukkede det europæiske luftrum i seks dage.

- Det betyder, at de formentligt ikke vil blive båret så langt. Men de er ikke så grove, at de ikke kan flyve, fastslår Rikke Pedersen.

Lige nu sender vinden askepartiklerne væk fra Europa, men selv om vinden vender, er det langt fra sikkert, at det får betydning for det europæiske luftrum.

- Det afhænger også af, hvor langt ned askesøljen er kommet. Hvis den er kommet under 10 kilometer, er det ikke sikkert, at det betyder noget for Europa, siger Rikke Pedersen.

Hun understreger samtidig, at det er umuligt at spå om, hvordan vulkanen vil arte sig de kommende dage.

Indtil videre er det blot det islandske luftrum, som er lukket, hvilket berører omkring 500 rejsende til Island fra København.

Islandsk askesky truer det danske luftrum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce