Med købet af gartneriet Nældebakken vil et dansk-canadisk joint venture investere 100 millioner kroner i produktionen af medicinsk cannabis.

Verdens største producent af cannabis har set sig lun på Odense. Det canadiske selskab Canopy Growth har sammen med Danish Cannabis købt Gartneriet Nældebakken, der ligger lidt uden for Lumby i den nordlige del af Odense. Planen er at etablere en produktion af medicinsk cannabis, der er stor nok til at forsyne 65.000 patienter.

- Vi går i gang, så snart vi får tilladelsen, og vi regner med, at det vil ske i løbet af et par måneder, siger direktør Lars Thomassen.

Sammen med godsejerparret Anne Sophie og Stig Gamborg fra Møllerup Gods på Djursland udgør han den danske del af det joint venture, som har fundet sammen med canadierne.

- Gartneriet har lige nu 30.000 kvadratmeter drivhuse, og så skal vi bygge cirka 10.000 kvadratmeter mere, med sikkerhedsboks, tørringsanlæg, pilleproduktion, og hvad der ellers hører med, siger Lars Thomassen og fortsætter:

- Medicinsk cannabis er mange penge værd, så færdigvarer skal opbevares i bokse - derfor har vi taget vores canadiske partners setup på sådan en fabrik - og det har vi nu søgt om at få lov til at lave i Danmark.

Investeringen løber op i størrelsesordenen 100 millioner kroner, og efter planen skal det hele stå færdigt om fem til seks måneder.

- Men vi går ud fra, at vi kan komme i gang med at producere allerede i løbet af et par måneder, siger direktøren, der også skal ud og finde flere folk. Med købet af Nældebakken overtager selskabet omkring 25 medarbejdere, men produktionen af cannabis er meget arbejdsintensiv, og derfor skal styrken op på 125 mand.

Planterne gror tre til fire måneder og det betyder, at der kan høstes flere gang om året.

- Men i vækstperioden skal de trimmes, klippes og skilles ad, inden de skal ekstraheres, så der er meget håndarbejde. Vi har ingen specifik erfaring med at dyrke Cannabis, og vi har ikke tid til selv art lære det. På Møllerup har vi kun dyrket hamp, så ekspertisen kommer fra canadierne. Så de vil sende folk over til os, og vi skal have nogle folk over til dem, siger Lars Thomassen, der har kendt det jyske godsejerpar i mere end 30 år.

Selv om en del af produktionen skal afsættes herhjemme, så vil størstedelen gå til eksport.

Et stort flertal i Folketinget har besluttet at åbne op for en forsøgordning over de næste fire år. Fra nytår bliver forsøg med medicinsk cannabis tilladt i Danmark, og den beslutning kan give Danmark og dermed Fyn en førerposition. For det er kun ganske få steder, at det er tilladt at producere cannabis, og efterspørgslen er enorm.

- Mange lande begynder at åbne op. Polen har liberaliseret markedet i november, og de arbejder på det i Grækenland, så der sker en masse på det her område. Men der er ingen, der producerer det her i Europa.

- Canadierne holdning er klar. Der er en overefterspørgsel på verdensmarkedet - til næste sommer kan de ikke levere ud af Canada, for da bliver det hele liberaliseret - og problemet er, at der ikke er ret mange steder, hvor man må producere. Tyskland har også åbnet op - men kun for import. Men de kan jo kun importere fra Canada, og canadierne kan ikke levere. Så for os handler det bare om at komme i gang. Så kan vi altid eksportere til Tyskland og Polen.

  • Bach-Laursen_Thomas_(2015)_014

    Af:

    Journalist, HD(A). Er skrivende på erhvervsredaktionen. Uddannet fra SDU i 2005 med praktik på Dagbladet Børsen. Har tidligere været på lokalredaktionen i Kerteminde, hvor også tovholderfunktionen på Kerteminde Ugeavis blev udfyldt over flere omgange. Senest da avisen blev relanceret i 2011. Siden blev der lavet nyheder til Fyens.dk og trukket i snorene bag tillægget Man:d, der i dag går under navnet Gear. Tjente de første lommepenge på en afløsertjans som avisbud. Gæt selv hvilket blad.

Mere om emnet

Se alle
3
Medicinsk cannabis: Valgte Fyn frem for Østeuropa

Medicinsk cannabis: Valgte Fyn frem for Østeuropa