Intensiv forbrugsfest i 2004

Peter og Lise Hasselstrøm, Odense, luner sig begge ved tanken om de ekstra kroner. Men foreløbig er parret ikke nået længere i forbrugsplanerne, end at de har forsøgt at regne ud, hvad de får ud af forårspakken. - Men mon ikke der bliver til noget ekstra, mener Peter Hasselstrøm. Parret var i går omkring HTH Fyn for at finde et nyt garderobeskab. Foto: Hung Tien Vu

Intensiv forbrugsfest i 2004

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PASPÅ: Færre penge efter årsskiftet - økonom maner til forsigtighed

Når lønchecken kommer ind ad brevsprækken sidst i juni, vil beløbet på bundlinjen være vokset synligt i forhold til normalt.

Forårspakken slår igennem. Og ifølge økonom Peter Øemig, Jyske Bank, giver det danskerne 7,8 millioner kroner i ekstra rådighedsbeløb fordelt over årets sidste måneder. BRF Kredit har beregnet, at det bliver til 14.000 kroner ekstra om året for en fynsk gennemsnitsfamilie.

I forvejen har de skattelettelser, der kom ved årsskiftet, gjort pengepungen tungere, og med forårspakken vil forbruget stige yderligere.

Men man skal ikke binde sig på hver en ekstra krone, advarer cheføkonom Kristian Grønbæk Andersen fra Fionia Bank.

Pengeregnen bliver nemlig mere drypvis til næste år. Lønmodtagerne skal huske, at skattelettelsen slår ekstra igennem i år, fordi virkningen af forårspakken for hele 2004 bliver fordelt på årets sidste syv måneder.

Og dermed bliver skattefradraget fra 1. januar mindre, når det skal fordeles over 12 måneder.

- Det skal man tænke over, og man skal ikke disponere ud til kanten, siger Kristian Grønbæk Andersen.

En del af skattelettelsen fremkommer, fordi indbetalingen på en procent til Den Særlige Pensionsopsparing bliver sat i stå i to år, og de penge går folk glip af, når de en gang skal pensioneres.

Derfor mener Kristian Grønbæk Andersen, at det er relevant, at overveje en opsparing.

- Pension er altid relevant, når man får flere midler, siger bankmanden.

Stigende omsætning

Økonomer er generelt enige om, at rejsebranchen og forhandlere af for eksempel køkkener, biler og møbler har størst grund til at glæde sig.

Og danskernes forbrugslyst har allerede sat omsætningen i vejret hos mange forhandlere af langvarige forbrugsgoder. Bilforhandlerne V. Holm Jensen og Fehr & Co. i Odense har oplevet et mersalg på op mod 20 procent i maj i forhold til sidste år. De deler glæden med blandt andre rejsebureauet Apollo og køkkenfirmaet HTH.

- Selv om der er solgt rigtig mange køkkener i løbet af de seneste fem år, kan vi tydeligt mærke en ekstra stigning i år. Det har været sådan, at vores fabrik ikke kunne levere, siger Ole Hybel, salgsdirektør for HTH Fyn.

Han mener, en del af fremgangen skyldes de nye typer af lån.

- Men vi kan tydeligt mærke, når folk får flere penge. Også fordi, de bruger flere penge på for eksempel køleskab og komfur, siger han.

Også hos Idé Møbler i Odense er der fremgang.

- Men vi venter stadig på det helt store boom. Jeg tror, at danskerne vil have pengene i hånden, før forbrugsfesten for alvor rykker ind i vores butikker, siger direktør hos Idé Møbler i Odense, Lars Hansen.

Intensiv forbrugsfest i 2004

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce