Intelligent lys er over os: - Det bliver megastort

Highlux i Middelfart har installeret intelligent belysning hos MHI Vestas på Lindø. Armaturerne er monteret i 34 meters højde, og hvert armatur har påsat en sensor, der kan måle bevægelse og styre, hvor meget belysning der skal være i lokalet. Foto: Highlux

Intelligent lys er over os: - Det bliver megastort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Highlux i Middelfart sælger intelligent belysning. Det vil sige, at armaturerne har påsat sensorer, der samler brugbar data til virksomheden. - Det bliver megastort, mener direktør Chris Wirstad.

MIDDELFART: I fremtiden vil det ikke længere være nok at have et armatur i loftet, som kun sørger for belysning. Hvis det går, som Highlux i Middelfart spår, bliver Internet of Things (IoT) rigtig stort i de kommende år.

For deres vedkommende handler IoT om sensorer, der bliver monteret på armaturerne, og de sensorer registrerer alt, hvad der er behov for at vide om for eksempel brug af lys, temperaturen i rummet, og hvor der er bevægelse i rummet.

Det er alt sammen information, som virksomheden kan bruge til at optimere energiforbruget, fortæller direktør Chris Wirstad.

- Sensorerne er små computere, der hænger oppe i loftet, og som snakker sammen i et net. Alle informationer bliver sendt op i skyen, og så kan man trække alle oplysninger ud fra sin mobiltelefon, computer eller tablet, forklarer han.

- Hvis man for eksempel har et fryselager, kan man hele tiden følge temperaturen og få en sms-advarsel, hvis der sker udsving på temperaturen. Det kan også være iltindhold eller gasudslip. Alt kan måles.

Sensorerne måler også bevægelse i rummet, og den information giver værdifuld viden.

Alle data, der indsamles fra sensorerne i armaturerne, kan aflæses fra enten mobil, tablet eller computer og bruges til at optimere energiforbruget. Foto: Highlux
Alle data, der indsamles fra sensorerne i armaturerne, kan aflæses fra enten mobil, tablet eller computer og bruges til at optimere energiforbruget. Foto: Highlux

Leger med lyset

Ved at indsamle viden om, hvor der er mest bevægelse i et rum og hvornår, kan virksomheden nemlig helt præcist justere behovet for belysning, fortæller teknisk direktør Lars Mikkelsen.

IoT gør det muligt at sænke belysningen i stedet for at slukke lyset, der hvor der ikke er bevægelse.

- Forskellen på at slukke lyset og at sænke er komfort. IoT er der, hvor vi kan kombinere komforten med den brugbarhed, som virksomheden har brug for, forklarer Lars Mikkelsen.

- Når vi har sat et anlæg op, bliver det indreguleret til helt præcist det behov, kunden har, og vi kan tilpasse det i specifikke områder. Vi oplever, at virksomheden også selv justerer og trimmer for at finde ud af, hvor meget de kan skrue ned for lyset for at spare så meget som muligt.

Besparelserne ved at bruge intelligent belysning er op mod 90 procent i forhold til konventionel belysning, fortæller Chris Wirstad og giver et eksempel.

Flytter på komponenter

Highlux har installeret intelligent belysning hos MHI Vestas på Lindø, og det har givet mærkbare besparelser på energiforbruget.

- De sparede 1,2 millioner kilowatttimer, cirka 87 procent. Prøv lige at gange det op. Det er rigtig mange penge, siger Chris Wirstad.

Viden om bevægelse i rummet kan også bruges i forhold til indretning af lagret og placering af de dele, der skal bruges i en produktion. Sensorerne giver mulighed for at se, hvor der er mest bevægelse i de enkelte rum og hvornår.

- For eksempel kan man se, at der ofte er bevægelse hen i et hjørne bagest i lagret. Så viser det sig måske, at der ligger en komponent, som bliver brugt tit, og så kan man optimere produktionen ved at flytte pallerne derhen, hvor der er mest brug for dem, forklarer Chris Wirstad, og Lars Mikkelsen uddyber:

- På den måde kan man optimere og gøre tingene mere rationelt, for hvis 100 mand sparer en 10 meter gåtur hver dag, bliver det også til penge, siger han.

For nogen kan IoT lyde som et fremtidsfænomen, men sådan er det slet ikke, mener Chris Wirstad.

Fat i den rigtige hest

- IoT kan for eksempel være en sensor, der måler, hvor mange der har besøgt et offentligt toilet. Når der har været et vist antal, får rengøringspersonalet en sms om, at nu er det tid til at gøre rent, forklarer han.

- Det kan også være i en restaurant, hvor en sensor måler, hvor mange tallerkener, der bliver taget i buffeten. Så bliver der givet besked til køkkenet, når der er run på, og det er tid til at fylde skålene op.

Hos Highlux er det stadig salget af LED-armaturer, der fylder mest, men sådan er det ikke nødvendigvis i fremtiden.

- Jeg tror på, at intelligent belysning kan blive den vigtigste del af forretningen, og jeg tror, at udviklingen helt naturligt vil gå i den retning, siger Chris Wirstad.

- Vi er de eneste i Danmark, der kan tilbyde denne type løsning, og på grund af det og fordi IoT bliver så stort, tror jeg på, at vi har fat i den rigtige hest.

Intelligent lys er over os: - Det bliver megastort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce