Ingeniører er ikke sexede nok


Ingeniører er ikke sexede nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UDDANNELSE: 20 procent færre skal starte på Ingeniørhøjskolen i år
Der bliver god plads på Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum (IOT) i det nye skoleår. Kun 218 har valgt at placere deres studie på IOT - det er 20 procent færre end sidste år.

Det er ikke kun de fynske unge, der siger nej tak til en titel som ingeniør. Landet over melder ingeniøruddannelserne om faldende optag.

Det har fået formanden for ingeniørforeningen (IDA), Lars Bytoft Olsen til at kalde det for alarmerende, at der uddannes så få ingeniører i Danmark, fordi de er essentielle for udviklingen af den teknologiske vækst i Danmark.

Den regionale formand for IDAFyn, Per Diget, giver ham ret.

- Det er beklageligt, at de unge ikke vil være ingeniører, siger Per Diget, der mener at problemet er, at de unge ikke synes, det er sexet nok at være ingeniør - de vil hellere lave noget med menneskekundskab.

- Men der er også menneskekundskab i ingeniørfaget. Vi gør en forskel - vi bygger huse og broer eller roder med managementfilosofier, siger han lidenskabeligt.

- Der står en ingeniør bag alle de ting, vi bruger til daglig. Vi kører allesammen over Storebæltsbroen et par gange om året og beundrer den - det er også en ingeniør, de har regnet ud, hvordan den skulle laves, siger Per Diget, der egentlig ikke kan forstå, at der ikke er flere, der får lyst til selv at kunne skrue sådan en bro sammen.

- Det er ærgerligt, at der ikke er flere, der sætter sig ned og tænker, at de vil finde ud af, hvordan man laver en bro eller en computer eller en kuglepen, siger han.

De unges manglende lyst til at læse naturvidenskabelige fag, og heriblandt ingeniørfag, er ikke nogen ny tendens - sådan har det efterhånden været i en årrække.

- For to år siden fik vi pludselig flere ansøgere og sagde: Yes, nu er det overstået, men det er det så ikke, fortæller Kristine Lyngbo, som er studiechef for IOT.

Dengang steg optaget på IOT med 25 procent, men nu er det faldet med 20 procent igen.

- Vi er kede af det og lidt bekymrede, siger Kristine Lyngbo, der dog er lettet over, at det ikke kun er på Fyn, de unge ikke vil være ingeniører.

- Det er jo ikke os, der har gjort noget galt, siger studiechefen, der hører beklagelser om manglende interesse fra sine kolleger på andre europæiske ingeniøruddannelser.

Kristine Lyngbo mener også, at der er andre årsager til faldet i ansøgere.

- Den megen snak om ledighed blandt akademikere har skræmt nogle studerende væk. Jeg tror ikke, ledigheden reelt betyder noget, men ingeniører er ikke vant til arbejdsløshed, siger hun.

Ledigheden blandt ingeniører er på 5,5 procent på landsplan og 7,2 procent på Fyn.

Kristine Lyngbo peger samtidig på, at det er en lille ungdomsårgang i år. Gennemsnitsalderen på de nye studerende på IOT er 21 år, og det er den årgang, som er født i 1983, der er færrest af.

Til gengæld oplever IOT, at de unge viser stor interesse for nye uddannelser - for eksempel uddannelsen "integreret design", der blev oprettet for to år siden.

45 nye studerende er blevet optaget på uddannelsen, hvor man bliver uddannet til at designe industrielt fremstillede produkter og byggekomponenter.

Kristine Lyngbo mener, at de "gamle" uddannelser også kan markedsføres, så de bliver interessante.

- Vi skal være bedre til at vise, at de uddannelser, der opfattes som meget traditionelle, er lige så moderne og i tråd med tiden som de nye uddannelser, siger Kristine Lyngbo.

Hun bakkes op af Per Diget fra IDAFyn.

- Det, vi har gjort galt, er, at vi ikke har slået nok på, at arbejdet som ingeniør ikke kun handler om lave store beregninger. Vi har solgt uddannelsen på, at man skal være god til matematik og fysik. Der skal vi nok lave en anden definition. Vi skal få det til at virke mere sexet, siger han.

Ingeniører er ikke sexede nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce