Ingen invasion af østeuropæisk arbejdskraft


Ingen invasion af østeuropæisk arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skrækscenariet om, at EU-udvidelsen mod Østeuropa ville undergrave hele det danske arbejdsmarked, ser tre måneder efter de 10 nye landes ankomst ikke ud til at blive til virkelighed. En undersøgelse, foretaget af arbejdsgiverforeningen Danske Malermestre, viser, at kun tre procent af virksomhederne i malerfaget har oplevet øget anvendelse af arbejdskraft fra de nye medlemslande siden 1. maj. Flere fagforbund samt SiD kommer med lignende udmeldinger.

- Der har været meget polemik i byggebranchen om, hvorvidt arbejdere og virksomheder fra de nye EU-lande ville komme ind og underbyde vores virksomheder. Derfor har vi spurgt vores medlemmer konkret, om de har oplevet øget tilgang af arbejdskraft fra de nye lande. Det ser altså ikke ud til at være tilfældet, siger Ole Draborg, direktør i Danske Malermestre.

Dermed er situationen her helt anderledes end i dansk landbrug. Her har 2000 østeuropæere søgt om arbejdstilladelse, siden lande som Polen, Litauen og Letland fik adgang til det danske arbejdsmarked.

Malermestrenes Ole Draborg mener, at østeuropæernes begrænsede interesse for dansk byggeri bunder i, at der trods alt skal meget til, før folk vælger at flytte til og arbejde i et fremmed land. Samtidig mener han, at der på det danske arbejdsmarked stadig er mange barrierer for de nye EU-borgere.

Stærke fagforeninger

- Vi har stærke fagforeninger, som er hurtige til at gå ud og blokere virksomheder, der hyrer arbejdskraft, som ikke lever op til overenskomsten, siger Ole Draborg.

For at undgå løntrykkeri og unfair konkurrence i malerbranchen har Danske Malermestre lavet en aftale med Malerforbundet om løbende at holde hinanden orienteret om situationen med virksomheder og arbejdere fra de nye EU-lande. På den måde håber branchen at holde aftaler uden om overenskomsten væk.

Heller ikke i resten af byggebranchen er det Ole Draborgs opfattelse, at man har oplevet et stort indtog af arbejdere fra Østeuropa.

Den teori bekræfter Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB).

- Vi har ikke oplevet en stor stigning. Der kommer da nogle arbejdere fra de nye medlemslande, men det er noget mere begrænset, end vi havde forventet. Så vi er ikke hårdt ramt, siger Peter Hougaard Nielsen, bygningsgruppeformand i TIB.

Formanden kender til 40 steder i hele landet, hvor der er kommet udenlandsk arbejdskraft til siden 1. maj, og i de tilfælde har det været forbundets opgave at sikre overenskomstmæssige forhold.

- Men vi havde forventet et større pres, siger Peter Hougaard Nielsen.

Derfor er der absolut ingen panikstemning i TIB, og det forventer Peter Hougaard Nielsen heller ikke vil opstå i fremtiden.

- Vi har rimeligt styr på det her, og vi har markeret os så kraftigt, at vi ikke bliver løbet over ende. Vi har fået slået fast, at de nye EU-borgere skal fungere under danske løn- og arbejdsforhold, siger Peter Hougaard Nielsen.

Hans opfattelse støttes af Specialarbejderforbundet i Danmark, SiD, som er landets næststørste faglige organisation.

- Dem, der havde oplevet størst tilgang af østarbejdere, ville jeg tro var tømrerne - altså TIB. Og når det ikke ser sådan ud, kan jeg komme med den samme tilbagemelding som TIB. Nemlig at vi ikke har modtaget nogen panikmeldinger her i løbet af sommeren, siger John Christensen, forretningsfører i SiD.

Han tager det forbehold, at SiD endnu ikke har et helt klart overblik over situationen, da forbundet ikke har modtaget tilbagemeldinger fra alle landets afdelinger.

Også restaurationsbranchen kan melde om rolige tilstande i forhold til de nye EU-landes entré på det danske arbejdsmarked. Branchen, som ellers er kendt for at være hårdt plaget af sort og illegalt arbejde, har ikke bemærket nogen stigning i omfanget af billig arbejdskraft fra østlandene.

- Jeg har ikke hørt om, at nogen har oplevet østudvidelsen som et problem. Der er ikke nogen stigende udvikling i vores branche, og det er heller ikke noget, vi forventer vil ske i fremtiden, siger P. Keld Mortensen, sekretariatschef i Restaurationsbranchens Forbund (RBF).

Hverken TIB eller RBF har gjort specielle tiltag for at gøre livet sværere for virksomheder eller personer, der vil tilbyde billig arbejdskraft i Danmark.

- Vi er interesseret i, at vores overenskomst fortsat bliver overholdt, og derfor holder vores lokale afdelinger øje med, at der ikke går nogen på ringere vilkår end overenskomsten. Men det er jo en del af vores naturlige arbejde som fagforening, som ikke er specielt rettet mod østeuropæerne, siger P. Keld Mortensen fra RBF. (ritzau)

Ingen invasion af østeuropæisk arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce