FRI: Ingen har krav på den og ingen ved, hvornår den begynder
Man kan ikke slå op i en kalender og se, hvornår den begynder.

Ingen overenskomst fortæller om reglerne for den. Og ingen lov giver ansatte krav på at holde den.

I praksis findes industriferien overhovedet ikke.

- Som begreb eksisterer industriferien ikke. Hvert år har vi arbejdsgivere, der ringer til os og spørger, hvornår industriferien skal begynde - og det kan vi desværre ikke svare på. Det bestemmer virksomhederne selv, siger Catrine Byrne, der er juridisk konsulent i Dansk Industris (DI) afdeling for ansættelsesforhold og overenskomster.

- I praksis opstår industriferien af sig selv. Virksomhederne finder de uger, hvor de generer færrest kunder og leverandører. Og det får ofte andre virksomheder til at vælge samme periode, siger Catrine Byrne.

Det eneste virksomhederne skal holde sig til er, at de ansatte har ret til tre sammenhængende ferieuger i perioden 2. maj til 1. oktober.

- Oftest vil perioden, hvor der er ferielukket, eller hvor virksomhederne kører på lavt blus ligge midt i juli. I år er det typisk ugerne 28 og 29 og 30, der bliver brugt til at afvikle ferie i, siger Catrine Byrne.

- Men det er klart, at det afhænger helt af, hvilken produktion virksomheden har. Produktionen af is-pinde bliver for eksempel næppe droslet ned på netop det tidspunkt.

Der er ikke lavet undersøgelser af, hvor mange virksomheder, der holder fast i det gamle industriferie-begreb og helt lukker produktionen i en periode.

Men en rundringning til flere af Fyns store industri-virksomheder afslører, at begreberne industriferie og ferielukning trives i bedste velgående.

- Vi har lavet flere rundspørger på virksomheden og de viser et generelt ønske om en fast ferieform, siger Wittenborgs fabriksdirektør Finn Schlitterlau.

- Tidspunktet for ferielukningen diskuterer vi i samarbejdsudvalget og forsøger at ramme de uger, hvor der er størst chance for at flest får mulighed for at holde ferie sammen med familien.

- Og hvis der er et par stykker, der overhovedet ikke kan få deres ferie til at hænge sammen inden for de uger, så finder vi også ud af det, siger Finn Schlitterlau med henvisning til, at der altid er en mindre styrke på virksomheden trods ferielukningen.

- Selv om man frit kunne vælge, hvor ens ferie skulle ligge, så tror jeg at langt de fleste alligevel ville vælge at holde fri i nogle uger i juli.

- Det er jo ikke blevet nemmere at få sine børn passet i ferie-sæsonen nu, hvor Odenses daginstitutioner og SFO-ordninger holder delvist lukket.

- Så mit bud er, at industriferien bliver ved med at eksistere, siger Finn Schlitterlau.
  • fyens.dk